Zararlı alışkanlıkların tahribatı büyük

Zararlı alışkanlıkların tahribatı büyük
Sarayönü İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ebubekir Özkardaş, Yeşilay Haftası ile ilgili açıklamada bulundu.Dr. Ebubekir Özkardaş, Yeşilay Haftası nedeniyle basın açıklaması yaparak, Yeşilay Haftası'nın Mart ayının ilk haftasında...

Sarayönü İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ebubekir Özkardaş, Yeşilay Haftası ile ilgili açıklamada bulundu.

Dr. Ebubekir Özkardaş, Yeşilay Haftası nedeniyle basın açıklaması yaparak, Yeşilay Haftası'nın Mart ayının ilk haftasında Türkiye'de çeşitli etkinliklerle kutlandığını söyledi. Madde bağımlılığın çağın en büyük problemlerinden bir tanesi olduğunun altını çizen Özkardaş, "Çocuklarımızın, ne yazık ki kolayca temin edebileceği uyuşturucu maddelere karşı dünya çapında bir mücadele başlatılmış, caydırıcı önlemler alınma yoluna gidilmiştir. Ailevi, sosyal, ekonomik ve psikolojik sebeplerle kullanımına başlanılan uyuşturucu maddelerin, tasarlandığından daha fazla miktarda alınması bağımlılığa dair ilk sinyallerdir. Sonrasında sırayla kullanmak ve bırakmak için büyük zaman harcanması ikinci aşamayı oluşturuyor. Öyle ki madde kullanımı ile fiziksel ve ruhsal pek çok sorun ortaya çıksa da kullanımına devam ediliyor. Bu aşamayla birlikte artık kişinin bağımlılığı söz konusu oluyor. Kişiyi, eşinden, çocuklarından, iş hayatından koparan; fiziksel ve ruhsal ciddi tahribatlara sebep olan madde bağımlılığının etkileri bakımından neticelerine baktığımızda, kişinin özgür iradesini nasıl kaybettiğini de görmüş oluruz. Zira bağımlılıklar kullanıcının iradesini ve dolayısıyla özgürlüğünü elinden almakta, kendisine ve çevresine pek çok zararı olan davranış sergileyebilmektedir" dedi.

Özgürlüğünü kaybetmiş birinin bağımlılığın kölesi olduğunu ifade eden Özkardaş, "Sadece bir kez deneyeceğim, ben kontrollü biriyim, ben asla alışmam, ben iradesi zayıf bir insan değilim tarzındaki düşünceler bağımlılığa giden yolun başlangıcındaki yanlış inançları oluşturur. Uyuşturucu madde kullanımının yoğun psikolojik etkileri olmakta ve bir kez kullanım bile sorun yaratabilmektedir. Bağımlı olan kimselerin ise artık bu sorundan kurtulması değil sadece korunması mümkün olabilmektedir. Ülkemizde yaklaşık 21 milyon insanın sigara kullandığı ve sigaranın sebep olduğu hastalıklardan yılda 165 bin kişinin hayatını kaybettiği bilinmektedir. Alkolün sebep olduğu tahribatta sigaradan geri kalmamaktadır" şeklinde konuştu.