Zengi'nin suyu hayat veriyor

Zengi'nin suyu hayat veriyor
Sarayönü'nün Büyükzengi mahallesinden çıkarılan ve güzergah uzunluğu 137 bin metre olan grup suyu projesi, 26 yerleşim birimine hayat veriyor. Mahalle ve ilçe merkezlerinde sağlıklı ve kesintisiz su hizmeti için yürüttüğü...

Sarayönü'nün Büyükzengi mahallesinden çıkarılan ve güzergah uzunluğu 137 bin metre olan grup suyu projesi, 26 yerleşim birimine hayat veriyor. Mahalle ve ilçe merkezlerinde sağlıklı ve kesintisiz su hizmeti için yürüttüğü çalışmalara devam eden Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü, 26 yerleşim birimini kapsayan Grup Suyu Projesini hayata geçirdi. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, ilçe ve mahallelerde sağlıklı ve kesintisiz su ihtiyaçlarını aciliyet sırasına göre bir bir giderdiklerini belirterek, kaynağı Büyükzengi mahallesinde olan grup suyu çalışmalarının 26 yerleşim birimine hayat vermeye başladığını söyledi. Bağlandığı mahallelerin 35 yıl boyunca kesintisiz olarak su ihtiyacını karşılayacak olan Büyükzengi mahallesindeki kuyulardan çıkan sular, mahallenin yüksek bir kesimine yapılan 5 bin metreküplük deponun cazibesiyle ulaştırılıyor.

 

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, güzergâh uzunluğu 137 kilometre olan Sarayönü-Kadınhanı Grup Suyu Projesi nin tamamlandığı müjdesini vererek, 26 yerleşim biriminde 35 yıllık su ihtiyacını karşılayacak tatlı suya eş değer kaynak suyunun devreye alındığını bildirdi

Su kalitesi arttı

Toplam 137 bin metre uzunluğundaki grup suyu projesiyle mahallelerin sağlıklı, güvenilir ve kesintisiz su hizmetine kavuşacağını kaydeden Başkan Akyürek, "Proje kapsamında düşünülen yerleşim yerlerinin bir kısmı yaklaşık 15 yıl önce aktif olan Bakırpınar Grup Suyundan su almışlar. Ancak, Bakırpınar Grup Suyu, işletmede yaşanan sorunlar nedeniyle sonlandırılmış. Daha sonra her yerleşim yerinde kuyular açılarak su sorunu çözülmeye çalışılmış. Kuyuların içme suyu kalitesi oldukça düşük olduğundan, buralarda yaşayan vatandaşlarımız, içme suyu ihtiyacını suyu en yakın ilçe merkezlerinden getirerek çözmekteler. Bu sorunlar göz önünde bulundurularak Sarayönü-Kadınhanı Grup Suyu Projesi yapılmasına karar verdik" şeklinde konuştu.

35 yıl kesintisiz akacak

Nüfuslar ve hayvan sayıları dikkate alınarak değerlendirilen yerleşim yerlerinin mevcut içme suyu ihtiyaçlarının 119 litre/saniye, 35 yıllık içme suyu ihtiyaçlarının ise 194 litre/saniye olarak belirlendiğini dile getiren Başkan Akyürek, proje kapsamında kullanılacak suyun ise Sarayönü ilçesine bağlı Büyükzengi Mahallesi sınırları içerisindeki kuyulardan temin edileceğini vurguladı. Dağıtılacak suyun kuyuların bulunduğu yerin yakınındaki tepenin en yüksek noktasına inşası yapılan 5 bin metreküplük depodan tüm yerleşim yerlerine cazibeyle ulaşacağını belirten Başkan Akyürek, suyun depoya iletilmesi amacıyla bir de terfi hattı yapılacağını dile getirdi.

Güzergah uzunluğu 137 km

Toplam güzergah uzunluğu 137 bin metre olan Grup Suyu Projesi kapsamında; Sarayönü ilçesi merkez mahalleler ile Gözlü ve Yenicekaya mahalleleri, Kadınhanı ilçesi merkez mahalleler ile Küçükkuyu, Kızılkuyu, Kabacalı, Karahisarlı, Kökez, Karayürüklü, Bayramlı, Pusat, Hacımehmetli, Kolukısa, Atlantı, Mahmudiye, Çavdar, Kurthasanlı, Hacıpirli, Afşarlı, Konurören, Karakurtlu, Yaylayaka, Tosunoğlu, Kamışlıöz mahalleleri ve Ilgın ilçesine bağlı Düğer Mahallesi yer alıyor.