Ziraat Odası’ndan selektöre yeni yatırım

Ziraat Odası’ndan selektöre yeni yatırım
Sarayönü Ziraat Odası, selektör tesisine yeni yatırım yaptı. 2020 yılında ilçeye kazandırılan ve saatte 5 ton kapasite ile eleme yapan selektöre kılçıkkıran makinesi kazandırıldı. Arpa, buğday ve yulafta eleme kalitesini...

Sarayönü Ziraat Odası, selektör tesisine yeni yatırım yaptı. 2020 yılında ilçeye kazandırılan ve saatte 5 ton kapasite ile eleme yapan selektöre kılçıkkıran makinesi kazandırıldı. Arpa, buğday ve yulafta eleme kalitesini artıran kılçıkkıran makinesi yeni sezonda çiftçilerin hizmetine sunulacak.

Sarayönü Ziraat Odası, iki yıl önce ilçeye kazandırdığı selektör tesisine yeni yatırım yaptı. Saatte 5 ton eleme kapasitesiyle bölge çiftçisine hizmet veren selektöre kılçıkkıran makinesi alarak hizmet kalitesini arttırdı.

Sarayönü Ziraat Odası Başkanı Engin Çelik, yeni sezon ile birlikte bölge çiftçisine daha iyi hizmet vermenin mutluluğu içinde olduklarını söyledi.

Ziraat Odası’nın öz kaynakları ile ilçeye kazandırdığı selektör sayesinde ilçe çiftçisinin eleme sıkıntısını çözdüklerini belirten Çelik; “Odamız tohum eleme tesisimize yeni bir yatırım daha yaparak kılçıkkıran makinesi kazandırdık. Bu sayede eleme kalitesini de en iyi hale getirdik. Çiftçilerimize hayırlı olsun” dedi.

Harman döneminin gelmesiyle birlikte tohum eletmek isteyen çiftçilere en iyi hizmeti vereceklerini sözlerine ekleyen Çelik, açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi; “

Geçtiğimiz yıl tam kapasite çalışan selektörümüz sayesinde Sarayönülü çiftçilerimiz artık başka yere gitmek zorunda kalmadan daha pratik ve daha avantajlı şartlarla  ürünlerini ilçemizde elettiler. Yeni yatırımımız kılçıkkıran makinesi ile eleme kalitesi yükselecek.  Çiftçilerimizin yeni dönemde odamızla iletişime geçip arpa ve buğdayın yanı sıra nohut, fasulye, ayçiçeklerini en iyi kalitede eletebilir.”

KILÇIKKIRAN MAKİNESİ

Buğday, arpa, yulaf ve küçük taneli tohumların kesekleşmiş ve ya başağından çıkarılmamış tanelerini birbirinden ayırarak sisteme dahil eden makinelerdir.

Buğday (kapçığının çıkarılması), yulaf ve arpa (kılçığının çıkarılması), çim ve sebze tohumu düzenleri gibi birçok taneli ürünün ekilebilirlik kabiliyetinin artırılması ve tanelerin sistemde daha kolay akışını sağlar.

Makine içerisine giren ürün özel tasarlanmış havuzdan geçerken ayrılma işlemi gerçekleştirilir.