Asgari ücrete ara zam var mı? Yanıtı MB’nin mektubundan çıktı

Asgari ücrete ara zam var mı? Yanıtı MB’nin mektubundan çıktı
1 Ocak’ta yüzde 49’luk zamla maaşı 17 bin 2 TL’ye yükselen asgari ücretli, yüksek enflasyon altında geçim sıkıntısı yaşıyor. Şimdi ise Temmuz ayında bir ara zam yapılıp yapılmayacağını merak ediyor. Peki, temmuzda asgari ücrete ara zam yapılacak mı? İşte ayrıntılar…

Milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren asgari ücret 1 Ocak 2024 tarihinde yapılan zam ile 17 bin 2 lira olarak belirlendi. Ancak zamlı asgari ücret, yüksek enflasyon nedeniyle daha çalışanın cebine girmeden erimeye başladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu yıl asgari ücrete bir kere zam yapılacağını, Temmuz ayında ara zam olmayacağını açıklamasına rağmen, asgari ücretliler seçim öncesinde müjde beklemişti. Seçimden önce beklenen müjde gelmedi.
Asgari ücretlilerin gündeminden inmeyen "asgari ücrete temmuzda zam gelir mi" sorusu Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın hükümete gönderdiği açık mektupta yanıt buldu.

Merkez Bankası, 2023 enflasyon hedefinden sapıldığı için yasa gereği hükümete açık mektup gönderdi. Hedefe ulaşabilmek için yapılması gerekenlerin anlatıldığı metinde asgari ücrete de vurgu yapıldı.

MEMUR VE MEMUR EMEKLİLERİ TEMMUZDA ZAM ALACAK
Memur ve memur emeklileri toplu sözleşme zammına göre temmuz ayında yılın 2. zammını alacak. Son günlerde asgari ücretlilerin de temmuz ayında ara zam alabileceği gündeme getirildi.

Asgari ücrete ara zam talebi tartışılırken Merkez Bankası, 2023 yılı enflasyon hedefi tutmadığı için kanun gereği Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e bir mektup gönderdi. Metinde asgari ücrete ilişkin tek zam vurgusu da vardı. Böylece Temmuz 2024'te asgari ücret artışı olmayacağı netleşti.

Hükümet son 2 senedir temmuz ayında yaptığı ara zammın bu sene yapılmayacağını açıklamış; 2024 yılı için tek ücret belirlemişti. Merkez Bankası'nın metninde de "Asgari ücretin yılda bir kez güncellenmesi, yönetilen/yönlendirilen fiyatlar ile ücret ve vergi ayarlamalarında OVP'de sunulan enflasyon tahminlerinin gözetilmesi ve para politikasındaki sıkı duruşun ihtiyatlı maliye politikası ile desteklenmesi, öngörülen dezenflasyon patikasının tesis edilmesi açısından kritik bir önem taşımaktadır" ifadesi yer aldı.

PARA POLİTİKASINDA DEVAMLILIK KARARI
Para politikasında kararlılık mesajının verildiği metinde bu çerçevede ilerlemeye devam edileceği belirtildi. Hedef olarak ise; enflasyonu geriletecek ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulların sağlanması işaret edildi.

Enflasyon görünümünde belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşunun sıkılaştıralacağı söylendi. Gerektiğinde politika faizi artışına kapı kapanmadı.

Kredi büyümesi ve mevduat faizinde öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizmasını destekleyecek politika adımlarının da atılmaya devam edileceği belirtildi.

Kaynak:HABER MERKEZİ