Bankalar uyardı! Bu kişilerin tüm limitleri kapatılıyor

Bankalar uyardı! Bu kişilerin tüm limitleri kapatılıyor
Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan'ın 2024 yılına ilişkin ilk Enflasyon Raporu Bilgilendirme Toplantısı'nda verdiği kredi kartlarına yönelik kısıtlama sinyallerinin ardından harekete geçen bankalar, limit kısıtlama sinyalleri verildi. Dikkat, bu işlemleri yapmanız halinde sizin de kredi kartı limitleriniz askıya alınacak...

Ziraat Bankası Genel Müdürü ve Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Alpaslan Çakar'ın kredi kartlarına yönelik kısıtlama çağrılarının ardından ekonomi harekete geçerek, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan aracılığıyla piyasalara yönelik ilk duyuruyu yapmıştı.

Karahan, 2024 yılının ilk Enflasyon Raporu Bilgilendirme Toplantısı'nda yaptığı açıklama ile parasal sıkılaşma adımlarına destekleyici olması için kredili işlemlere yeni sınırlamalar getirilebileceğini açıklamıştı. Aralık ayı itibarıyla başlayan kredi kartı harcamalarındaki artışın izleneceğini belirten Karahan, bu eğilimin sürmesi halinde bir dizi yeni uygulamanın hayata geçirileceğini ifade etmişti.

Bu açıklamalar üzerine harekete geçen bankalar, müşterilerine limit kısıtlama uyarıları yaparak kart ekstrelerinde işlem yapanların kredi kartı limitlerini askıya alınacağını bildirdi.

BU İŞLEMİ YAPANLARIN LİMİTLERİ ASKIYA ALINACAK
Bu tür adımların atılma gerekçesi, Hafize Gaye Erkan başkanlığındaki Merkez Bankası'nın üst üste 8 Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz artırımına gitmesiyle ortaya çıktı.

Politika faizinin yüzde 8.5 seviyesinden yüzde 45'e yükseltilmesinin, vatandaşlar üzerindeki etkisini minimalize etmek amacıyla kredi kartı faizleri için tavan uygulamasına başvurulduğu belirtildi.

Kredi kartı sahiplerinin borç faiz oranları ve nakit avans işlemlerinde uygulanan faiz oranlarının, bankaların sunduğu TL mevduat faizlerinin altında kalması, birçok müşterinin gelir elde etme amacıyla nakit avans çekmesine ve bu parayı doğrudan TL mevduat faizine, altın, döviz veya kripto paralara yatırmasına neden olmuştu. En son gönderilen uyarı mesajı ile bu yöntemi kullanan müşterilere, kredi kartı limitlerinin tamamen askıya alınacağı bildirildi.

VATANDAŞLAR GELEN MESAJLA PANİK OLDU
Normalde nakit avans ve kredi kullanımında görülen uyarılar, bu sefer kısa mesaj ve kart ekstresi aracılığıyla tüm kullanıcılara iletilerek dikkat çekti. Garanti BBVA tarafından gönderilen bildiride, "Kredi kartınızla döviz, altın veya kripto varlık alımları yapılması, vadesi gelmemiş kredilerin kapatılması, makul gerekçesi olmayan transferler, nakit çekme limitini aşmak için işlemler veya sistem dışına para çıkarılmasına yönelik işlemler gerçekleştirmeniz halinde kartınızın kapatılabileceği" denildi.

Kaynak:HABER MERKEZİ