Bayramda Beslenme Önerileri

Ramazan ayının sonlanması ile beraber tüketilecek yiyeceklerin miktarını aniden arttırmayınız. Öğün aralarını en az 2 en fazla 4-5 saat olacak şekilde düzenleyiniz.

Sağlıklı bir bayram geçirmek için ev sahiplerinin ikramda ısrarcı olmamaları, misafirlerinse ölçüyü kaçırmamaları önemli.

***

Bayramda kahvaltı tabağından balı çıkarın...

Bayram sabahı hafif bir kahvaltı ile güne başlanmalıdır. Kahvaltıda kızartma, kavurma yöntemleriyle pişirilmiş besinler yenilmemelidir. Bayram ziyaretlerinde geleneksel olarak tatlı ikramı olacağından kahvaltıda şeker, bal vb. tatlı besinlerin bulundurulmaması yararlı olacaktır. Domates, salatalık, maydanoz, taze biber vb. çiğ sebzeler bolca tüketilmeli, az yağlı peynir ve haşlanmış yumurta tercih edilmelidir. Sucuk, salam, sosis vb yağlı besinlerden, börek vb. hamur işi gıdalardan sakınılmalıdır.

Ekmek olarak tam buğday ekmeği tercih edilmesi kan şekerini kontrol altında tutar ve tokluk hissi verir.

Besinler iyi çiğnenmeli, yemekler hızlı yenilmemelidir.

***

Baklava yerine sütlü tatlı...

Ramazan bayramı süresince mide ve bağırsak rahatsızlıkları yaşanmaması için fazla şeker ve şekerli gıdaların (tatlılar, çikolata vb) tüketimine dikkat edilmeli, çevrenin ısrarcı tutumlarından ve aşırı yeme eğiliminden mümkün olduğunca uzak kalınmalıdır.

Özellikle bayramda tatlı tüketimi çok isteniyorsa hamurlu, şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar küçük porsiyonlar  halinde tercih edilmelidir. İkramda bulunurken ise hamur işi tatlılar yerine sütlü tatlılar, taze veya kuru meyveler; şerbetler yerine taze sıkılmış meyve suyu, az şekerli limonata, ayran vb. içecekler sunulmalıdır.

Sindirim sisteminin düzenli çalışması ve kabızlıktan korunmak için lif (posa) içeriği yüksek olan sebze, kuru baklagiller ve  meyve tüketilmelidir.

***

Çikolata- şeker yerine yaş-kuru meyve...

Yetişkin bireyler imkanlar dahilinde günde 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmelidirler. Lif (posa) içeriği yüksek bu besinler aynı zamanda kan şekerinin de hızla yükselmesini engellerler.

Diyabet, kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon gibi kronik hastalığı olanların uyguladıkları diyete bayram süresince de uymaya özen göstermelidirler.

***

Günde en az 2 litre su içilmeli...

Ramazan ayı boyunca su ve sıvı tüketimin azalmasından dolayı vücutta oluşabilen sıvı kaybının yerine konması için günde en az 2-2,5 litre su içilmeli, sıvı tüketimini artırmak amacıyla öğünlere ayran, taze sıkılmış meyve suyu, az şekerli limonata ve az şekerli komposto gibi sıvı gıdalar eklenmelidir.

***

Siyah çay yerine bitki çayı...

Tüm bireyler özellikle de yaşlı ve tansiyon hastaları gün boyu çay, kahve gibi kafein içeriği yüksek içecekleri fazla miktarda tüketmemelidirler.

Ramazan ayı boyunca enerji harcamamak için azaltılan fiziksel aktivitenin bu dönemin sonlanmasıyla birlikte arttırılması oldukça önemlidir.

*Bayramda güne hafif bir kahvaltıyla başlanmalıdır.

*Ara öğünlerde kuru meyve, kuru yemiş, süt gibi gıdalar tüketilmelidir.

*Bayram ziyaretlerinin yoğunluğu sebebiyle ana öğünler atlanmamalı ve tatlı, dolma, börek gibi ikramlarla geçiştirilmemelidir.

*Öğünlerde salata, sebze yemeği gibi posa içeriği yüksek yiyeceklere yer verilmelidir.

*Ana yemeklerin yanında sunulan pilav, makarna, püre gibi yardımcı yemekler mümkün olduğunca azaltılmalıdır. Bu karbonhidrat kaynakları yerine, ekmek tercih edilmelidir.

*Yemeklerin yanında asitli içecekler ve meyve suları yerine, ayran veya az şekerli kompostolar içilmelidir.

*Çok şerbetli ve hamurlu tatlı ikramlarından kaçınılmalıdır.

*Fazla çikolata ve tatlı tüketimini engellemek amacıyla, ihtiyacı karşılayacak miktarda bayram alışverişi yapılmalıdır.

*Doğru beslenme kurallarına uygun ikramlıklar tercih edilmelidir.

*Bayram boyunca spor ihmal edilmemeli, fırsat buldukça en azından 30 dakikalık yürüyüşler yapılmalıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hülya BAĞCI Arşivi