Beyşehir ovasında fareden sonra zabrus tehlikesi

Beyşehir ovasında fareden sonra zabrus tehlikesi
Konya’nın Beyşehir ilçesinde, havaların sıcak gitmesi nedeniyle tarım arazilerinde görülen zararlı hayvanlara farenin ardından zabrus da eklendi

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi yüzünden ekili alanlarda toprak altı zararlıları ortaya çıkmaya başladı. Kambur böceği olarak da bilinen zabrus zararlısı ile ilgili Beyşehir İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personeli saha çalışması başlattı.

YÜZEY İLAÇLAMASI YAPIN ÖNERİSİ

Beyşehir İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden konu hakkında şu açıklama yapıldı:

“Hububat ekili alanlarda yapılan incelemelerimizde toprak altı zararlılarından olan ekin kambur böceği (zabrus) tespit edilmiş olup, zararlıyı daha yakından tanımak adına görselleri siz değerli çiftçilerimizle paylaşılmıştır. Çiftçilerimizin ılıman geçen mevsim şartlarında, olası zabrus zararının önüne geçebilmesi için üstten açılmalar görülen hububat ekili tarlalarında toprağı 10- 15 santimetre eşerek kontrol etmeleri ve zabrus bulaşık olan tarlalarda yüzey ilaçlaması yaparak mücadele etmesi gerekmektedir. Ekim döneminde ise daha önceki yıllardan zabrus ile bulaşık olduğu bilinen tarlalar da tohum ilaçlanarak ekim yapılabilir.”