Biçer denetimleri yapılıyor

Biçer denetimleri yapılıyor
Sarayönü Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri tarafından, kayıpların en aza indirilmesi amacıyla biçerdöverlerin bakım ve ayarlarının tam olarak yapılıp yapılmadığını tespit etmek ve denetlemek için yoğun...

Sarayönü Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri tarafından, kayıpların en aza indirilmesi amacıyla biçerdöverlerin bakım ve ayarlarının tam olarak yapılıp yapılmadığını tespit etmek ve denetlemek için yoğun mesai harcanıyor.

Hasat dönemini yaşadığımız şu günlerde mahsullerin işlenmesinde başrol oynayan biçerdöverlerin bakımı çok büyük bir öneme sahip. Bakımlarının düzenli olarak yapılması gereken biçerdöverlerin ayarlarının da hasat edilen tarla ve mahsul yapısına uygun olması gerekiyor.

Sarayönü Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Ziraat Mühendislerinden Nurullah Akdağ çiftçilerin büyük emek, zaman ve masrafla üretmiş oldukları tarla bitkilerinin zamanında, en az dane ve sap kaybı ile tekniğine uygun olarak hasat edilmesini sağlamak ve bu sayede milli servet kaybını önlemek amacıyla biçerdöver kontrollerinin devam ettiğini söyledi.

Akdağ yaptığı açıklamada, "çiftçilerimizin en önemli gelir kaynaklarının başında gelen hububatın biçerdöverlerle yapılan hasadında meydana gelen dane-ürün kayıpları ile dane-ürün hasarlarını en alt seviyeye indirmek amacıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızca "2018 Yılı Biçerdöverle Ürün Hasadında Kontrol Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Uygulama Talimatı" yayınlamıştır. Bu talimat çerçevesinde yayınlanan Konya Valiliğinin Tebliği gereği denetim ekiplerimiz Biçerdöverle Hasatta Tarla Kontrollerimiz düzenli olarak yapılmaktadır. Biçerdöverle hububat hasadında ürün kaybına sebep olanlar ile görevlilere karşı gelenler hakkında, 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 32. maddesine göre "eğitimsiz ve donanımsız biçerdöver hizmetleri verilmesinin önüne geçilerek kamu düzeni ve kamu güveninin de korunması" amacıyla yasal işlem yapılmaktadır. İlçe Müdürlüğümüz kontrol ekipleri Biçerdöver operatör belgesi bulunmayan biçerdöver sürücüsü çalıştıran ve belgesiz biçerdöver kullanan, % 2'den fazla dane kaybına sebep olan biçerdöver sahipleri ve operatörlerine; yangın söndürücüsü bulunmayan, biçerdöver sahiplerine, "Eğitimsiz ve donanımsız biçerdöver hizmetleri verilmesinin önüne geçilerek kamu düzeni ve kamu güveninin korunması" amacıyla 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu'nun 32. Maddesine göre biçerdöver sahibi ve biçerdöver kullanıcılarına Tebliğde belirtilen idari para cezası uygulanmaktadır." dedi.