Bu koleksiyonda neler yok ki? Binlerce kibrit biriktirdi

Bu koleksiyonda neler yok ki? Binlerce kibrit biriktirdi
Konya'da, en eskisi 100 yıllık 5 bin kibrit kutusu biriktiren Mehmet Şimşek’in koleksiyonu görenleri hayrete düşürüyor.

Üzerinde farklı ülkelerden kültür varlıklarının, önemli kişilerin, tarihi yapıların, manzaraların, motiflerin ve topluma ulaştırılmak istenilen mesajların yer aldığı, en eskisi 1928'e ait 5 bin kibrit kutusu, Türkiye ve dünya tarihinin son yüzyılından izler taşıyor.

“FARKLI BİR KİBRİT GÖRÜNCE DAYANAMIYORUM”

Mehmet Şimşek, 1966'da hobi olarak başladığı biriktirme merakının zamanla koleksiyonerliğe dönüştüğünü söyledi.

Farklı çeşitlerde 20'den fazla koleksiyonu olduğunu belirten Şimşek, bunların içinde kibrit kutularının ağırlıkta olduğunu ve ilerde müze açmayı hedeflediğini kaydetti.

Şimşek, koleksiyonunu büyütmenin çok masraflı olduğunu, bazen emekli maaşının da yetmediğini ancak farklı bir şey gördüğünde dayanamayıp mutlaka aldığını dile getirdi.

Elinde asırlık kibritler bulunduğuna dikkati çeken Şimşek, "Tekel'in 1930'lu yıllara ait kibritleri var. Daha eski olanlar da var. Mesela 1928'in Malezya kibriti var. Çok ilginç bir yapısı var. İçi dışı çekmecesi dahil tamamen ahşap. Şimdiki gibi karton değil. Eski dönemlerin kibritleri çok revaçta. Sonraki dönemler daha basit. Bulabildiğim kadarıyla toplamaya devam edeceğim." diye konuştu.

"KİBRİTLER KÜLTÜRLERİ DE YANSITIYOR”

Farklı ülkelerle kibrit takası yaparak kültür etkileşimi de yaşadıklarına dikkati çeken Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"2015 yılında başka ülkelerle kibrit takası yapmaya başladım. Satın alma diye bir şeyimiz yok. Ben elimde bulunanları gönderiyorum, onlar da kendi kibritlerinden gönderiyor. Kibritler bir yerde kültürümüzü anlatıyor. Biz de yabancı kültürleri öğreniyoruz. Mesela Yunanistan'da kibrit üretimi yok. Dünyanın belli yerlerinde yaptırıyorlar. Hacivat ile Karagöz'ü onlar da sahiplenmişler. Yunanistan'dan gelen kibritlerde Hacivat ile Karagöz var. İran'dan gelen kibritlerin üzerine milattan önce üretilip kullanılan paraları basmışlar. Neredeyse 10-15 ülkeye kibrit gönderdim. Bunlar arasında Hindistan, Yunanistan, İran, Endonezya, Rusya, Almanya, Danimarka, Finlandiya, Ukrayna gibi birçok ülke var."