Bunu yapmayan 13 bin TL ceza ödeyecek

Bunu yapmayan 13 bin TL ceza ödeyecek
Hala eski tip ehliyetlerle trafiğe çıkanların sürücü belgelerini yıl sonuna kadar değiştirmesi gerektiği hatırlatıldı. Ehliyetini değiştirmek için 15 TL’den kaçanların ödeyeceği miktar ise 12 bin 978 TL

Yeni ehliyet sistemine geçilmesi ile eski ehliyetlerin son kullanma tarihi 31 Aralık 2022 olarak belirlenmişti. Tarihi daha sonra 2024'e uzatan İçişleri Bakanlığı, yeni bir uzatma yapılmayacağını açıklamıştı. Ehliyetini yenilemeden trafiğe çıkanların cezası belli oldu.

Türkiye genelinde 33 milyon sürücüde ehliyet bulunuyor. Bunlardan bir kısmı hala ‘eski tip’ diye tabir edilen çipsiz ehliyet kullanıyor. İçişleri Bakanlığı, son olarak belirtilen tarihin bir daha ertelenmeyeceğini ve 1 Ocak 2025 itibarıyla çipsiz ehliyetlerle trafiğe çıkılması durumunda ceza uygulanacağını duyurdu. Bakanlığın açıklamasına göre eski ehliyetlerle trafiğe çıkanlara 12 bin 978 TL tutarında idari para cezası kesilecek.

EHLİYETİ YENİLEMENİN BEDELİ 15 TL
Ehliyetini yenilemek isteyenler, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün internet sitesi üzerinden randevu alarak, gerekli belgelerle başvurmaları halinde ehliyetini kolaylıkla yeni tip ehliyetlerle değiştirilebiliyor. Ehliyetler, 15 TL karşılığında yenileniyor.

1 Ocak 2016 tarihinden önce alınmış tüm ehliyetlerin yenilenmesi gerektiği vurgulanırken, yenileme işlemi için gerekli olan belgeler şu şekilde açıklandı:

Kimlik kartı veya pasaport

Güncel biometrik fotoğraf

Geçerli bir sağlık raporu

Kan grubu belgesi (Sağlık raporunda belirtilmişse gerekli değil)

Mevcut ehliyet

Adli sicil kaydı

Yenileme ücreti olarak ödenmesi gereken 15 TL (12 TL harç ve 3 TL değerli kağıt bedeli dahil)

Randevu gününde bu belgelerle başvuruda bulunarak ehliyet yenileme işlemi gerçekleştirilebilir.

Kaynak:HABER MERKEZİ