Çumra, Konya’nın dördüncü büyük ilçesi olmaya aday

Çumra, Konya’nın dördüncü büyük ilçesi olmaya aday
Çumra Belediye Başkanı Recep Candan Konya basınına Çumra belediyesinin 3,5 yıl içindeki yatırımları ve hizmetleri hakkında bilgi verdi. Candan, Çumra’nın Konya’nın dördüncü merkez ilçesi olmaya aday olduğunu söyledi.

Basın mensuplarına göreve geldiği günden buyana Çumra Belediyesi’nce yürütülen projeler ve çalışmalar hakkında bir sunum yapan Çumra Belediyi Başkanı Recep Candan, “İlçemizi tanımlayabileceğimiz özellikleri söyleyerek sunuma başlayacağım. Birincisi tarımımız var; Çatalhöyük'ten bu yana tarımımız var. On bin yıldır tarım yapan bir ilçeyiz. Dünyanın bilinen ilk tarımsal faaliyetinin merkezindeyiz. Tarım bizim için çok değerlidir.

Çumra’mız, pek çok ilin toplamından daha fazla tarımsal üretim yapabiliyor. Dolayısıyla aklımıza önce tarım geliyor. Hemen arkasından tarih geliyor. Bu tabi yine Çatalhöyük’le bağlantılıdır. On bin yıllık bir tarihimiz var. Aslında burada bir ironi de var. Bir taraftan yüz yıllık bir ilçeyiz.

Fakat Çumra Ova, yer yer sazlık bataklık yer yer verimli tarım arazilerinden oluşuyor. Yerleşim yeri olarak tarihine gittiğimiz zaman dokuz bin beş yüz yıla giden bir tarihimiz var. Ve ilk kez hayvanların evcilleştirilmesi, ilk kez belli ürünlerin tarımının yapılmasından bahsettiğimiz zaman hakikaten sadece kendi tarihinde de değil, belki bölge tarihinde, Mezopotamya'dan, Mısır'dan, Afrika'dan, Kafkasya’dan bütün bu bölgenin hatta dünya tarihi için bir dönüm noktası olarak karşımıza çıkıyor Çumra’mız.

Tabii ki sadece Çumra'mızın değil, Konya'mızın ülkemizin çok büyük bir değeri ve zenginliğine ev sahipliği yapmanın da mutluluğunu yaşıyoruz. Tarım ve tarihten sonra Çumra’mızın sanayisi var. Normal küçük sanayiden bahsetmiyorum. O zaten yıllardır vardı ama özellikle son on yıllık periyot içerisinde ve son üç beş yılda da artık katlayarak gelişen bir organize sanayi bölgemiz var. Dolayısıyla Çumra'yı en başta belki tanımlayacak üç kelimeden bahsederse: Tarım, tarih, sanayi” dedi.

cumra-merkez-ilce-olmaya-aday-3.jpeg

Çumra, Konya’nın 4. İlçesi olma konumunda

Çumra’nın Konya’nın 4. İlçe konumunda olduğuna da belirten Başkan Recep Candan, “Tabii ki tarihi değerimiz olan Çatalhöyük aynı zamanda bugün turizm anlamına da geliyor. Tabi ki organize sanayiden bahsettiğimiz zaman şehirleşme, toplu konut, sosyal yaşam alanları ve kültürel faaliyetler gibi diğer alanlara da girmeniz gerekiyor.

Bu konularda da önemli işler yaptık, kısmet olursa yapmayı da planlıyoruz. Bütün bunları topladığımız zaman Çumra’mız Konya'nın yaklaşık kırk kilometre güney doğusunda ve Konya'nın dördüncü merkez ilçesi olmaya aday güzel bir ilçemiz.

Bir Çumralı gazeteci arkadaşımız bahsetmişti, bazen ya da belli zamanlarda “Çumra Konya'ya, Konya'dan daha yakın” diye. Belki bir slogan da olabilir. Ne demek istiyoruz bunula? Organize sanayimize Konya'nın Karatay'ından, Meram'ından insanlarımızın çalışmak için buraya gelmeleri Konya Organize Sanayi Bölgeleri'ne ulaşmalarından kesinlikle daha kısa ve daha kolay.”

Çumra’yı daha yaşanabilir bir kent haline getirmek için çalışıyoruz

Çumra’yı daha yaşanabilir bir kent haline getirmek için çalıştıklarını dile getiren Başkan Recep Candan, “İlçe merkezimizdeki eski kamu binalarının yenilenmesi, bir şehir meydanı oluşturulması, trafik ve otopark sorununun çözülmesi amacıyla bir dönüşüm çalışması yürütüyoruz.

Küçük sanayi sitemizi büyüterek yeni sanayi arsaları oluşturuyoruz. 40 sanayi parselinden oluşan mevcut 1 milyon metrekare Organize Sanayi Bölgemize 8,5 milyon metrekare ilave alan daha katarak 300 yeni sanayi tesisini ilçemize kazandırabilmek için çalışıyoruz. Bu sayede istihdam sorununun çözümüne ciddi bir katkı sunacağımıza inanıyoruz.

Organize Sanayi Bölgemiz başta olmak üzere en büyük iki beldemiz olan İçeriçumra, Alibeyhüyüğü ve diğer mahallelerimize de doğalgaz getirebilmek için ilgili kurumlar ve bakanlıklarla yoğun bir çalışma yürütüyoruz. Bu çalışmalar sonucunda İçeriçumra mahallemiz doğalgaza kavuştu.

Turizmden daha çok yararlanabilmek amacıyla, Çatalhöyük'ün daha fazla tanıtılması hususunda Kültür ve Turizm Bakanlığımız ve Konya Büyükşehir Belediyemizle iş birliği halinde çalışıyoruz. Gençlerimizin eğitim, spor ve kültürel ihtiyaçlarını daha iyi karşılayabilmek amacıyla çalışmalarımız devam ediyor. İlçemizi daha temiz, daha düzenli ve daha yaşanılabilir bir şehir yapabilmek için var güzümüzle çalışıyoruz. Merkez dışındaki mahallelerimizin sorunlarının çözümünü öncelikle ele alıyoruz” diye konuştu.

Etiketler :