Dev tohum tesisi hizmete açıldı

Dev tohum tesisi hizmete açıldı
Sarayönü Tarım Kredi Kooperatifi bünyesinde, kapasitesi ve özellikleri bakımından Türkiye'nin en önemli tohum hazırlama tesislerinden bir tanesi hizmete açıldı. Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Dr. Fahrettin Poyraz, açılışta...

Sarayönü Tarım Kredi Kooperatifi bünyesinde, kapasitesi ve özellikleri bakımından Türkiye'nin en önemli tohum hazırlama tesislerinden bir tanesi hizmete açıldı. Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Dr. Fahrettin Poyraz, açılışta yaptığı konuşmada, "Bu coğrafya, bu topraklar bizim. Bu coğrafyaya en uygun ve en verimliği tohumları yetiştirebilmek için araştırma ve geliştirme çalışmalarına her zamankinden daha çok önem vermemiz gerekiyor. Kendi yerli ve milli tohumluklarımızı geliştirmek bugün için en büyük zorunluluklarımızdan birisi haline gelmiştir." dedi. Yıllık 20 bin tonluk kapasiteye sahip olan Tohum Hazırlama Tesisi, hububat tanelerini boylarına, ağırlığına, rengine ve şeklinde göre ayırabiliyor. En kaliteli taneleri seçerek torbalayan tesis tüm tahıl tohumlarını eleyebiliyor.

Tarım Kredi Kooperatifleri iştiraki TAREKS’e ait Sarayönü Tohum Hazırlama Tesisinin açılışı hafta içerisinde gerçekleştirdi.

Tesisin açılış törenine Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Dr. Fahrettin Poyraz, Tareks Genel Müdürü Burhanettin Topsakal, Konya Bölge Müdürü Mustafa Odabaşoğlu, Sarayönü Kaymakamı Tarık Bahadır, Sarayönü Belediye Başkanı Nafiz Solak, bölgeden kooperatif çalışanları ve çiftçiler katıldı.

Kendi tohumlarımızı üretmeliyiz

Tareks Genel Müdürü Burhanettin Topsakal açılış programında yaptığı konuşmada, "Bizim asıl kuruluş amacımız patates tohumu üretimiydi. Bugün tükettiğimiz birçok patates çeşidinin geliştirilmesine katkıda bulunduk. Nevşehir'de bulunan yeraltı depolarının yapımında öncülük ettik. Daha sonra hububat tohumu üretimimiz başladı. Şirketimiz çiftçilerimize yaptırdığımız sözleşmeli ekimlerle elde edilen tohumluk hububatlarla faaliyetine devam etmektedir. Son günlerde ABD'nin yaptıklarını görüyoruz ve verilen mesajı alıyoruz. Bizim kendi tohumlarımızı üretmemiz gerekiyor. En kısa zamanda en iyi şekilde yerli ve milli tohumlarımızı üretmeliyiz. Bugün burada Sarayönü tesisini açıyoruz. Önümüzdeki günlerde de Tekirdağ'a kurulan tesisimizi açacağız." dedi.

Hububatın merkezindeyiz

Konya Bölge Müdürü Mustafa Odabaşoğlu ise yaptığı konuşmada, "Sarayönü dahil olmak üzere bölgemiz, hububatın ve tohumluğun merkezidir. Sürekli olarak yenilenerek günümüz teknolojisine ayak uydurmamız gerekiyor. Bu yatırımın önemi burada ortaya çıkıyor. Tareks ile yaptığımız ortaklık rekabetçi piyasada hem daha uygun hem de daha kaliteli tohumluk sunmamıza olanak sağlıyor." şeklinde konuştu.

Güvenlik kadar güvencede önemli

Konuşma kürsüsünü devralan Sarayönü Belediye Başkanı Nafiz Solak, konuşmasında şunları söyledi: "İlçemiz 1786 kilometre karelik bir alana sahip. Bu alanın büyük bölümü de tarım alanı. Günümüzde gıda güvenliği çok önemli. Buna bağlı olarak gıda güvencesi de bir o kadar önemli. Vatandaşlarımız, ülkemizde bulunan mülteciler ve turistler olmak üzere bizim bugün yaklaşık 115 milyon kişinin gıda güvencesini sağlamamız gerekiyor. Bu yeni yatırımlarla buna yeni bir halka daha eklemiş oluyoruz. İlçemiz ve çiftçilerimiz için çok güzel bir yatırım. Bu tesisin yapılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum."

Çiftçilerimiz için varız

Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Dr. Fahrettin Poyraz ise konuşmasında, "Ülkemizin, üyeleri çiftçi olan en büyük Sivil Toplum Kuruluşuyuz. Çiftçilerimizin ürün yetiştirmesi noktasında gereken her türlü desteği vermek için varız. 115 milyon nüfusa temas etme konumunda olan bir kuruluşuz. Kritik günlerden geçiyoruz. Milli savunmadan, tarıma, eğitimden, enerjiye kadar her şeyde kendimize yetmek zorundayız. Buraya binlerce kilometreden gelip bu coğrafyalar için karar verme hakkı olduğunu düşünenler var. Bizim kendi ülkemizde başkalarına söz hakkı tanımamamız gerekiyor. Bu bizim için bir beka meselesi. Tareks tohumculuk bizim 13 şirketimizden bir tanesi. Gübretaş var, İmc plastik var, sera üretim tesislerimiz var. Hepsi de tohumu yetiştirmek için var. Her şey dönüp dolaşıp tohuma geliyor. Bugün belki dünya devi şirketlerle boy ölçüşecek kapasitede değiliz ama kendimizi daha çok hissettireceğiz. Bu coğrafya, bu topraklar bizim. Bu coğrafyaya en uygun ve en verimliği tohumları yetiştirebilmek için araştırma ve geliştirme çalışmalarına her zamankinden daha çok önem vermemiz gerekiyor. Kendi yerli ve milli tohumluklarımızı geliştirmek bugün için en büyük zorunluluklarımızdan birisi haline gelmiştir." ifadelerine yer verdi.

Eğitime de katkı sağlamalı

Son olarak konuşan Sarayönü Kaymakamı Tarık Bahadır, şunları söyledi: "Dünyada kendi kendine yetebilen sıralaması yapıldığında gıda bunun en başında geliyor. Bu çalışmaların ülkemize büyük güç kattığını düşünüyorum. Savaşlar artık harp meydanlarında olmuyor. Kötü niyetli ülkelerin toplumların sağlığını ve genlerini bozabilmek için farklı yollara başvurmaları ne yazık ki günümüzde mümkün artık. Bu noktada kendi tohumlarımızı, kendi gıdalarımızı üretmemiz çok önemli. Bu tesisin sadece üretime değil, eğitime de katkı sağlamasını istiyoruz. İlçemizde bulunan Meslek Yüksek Okulu'nun tohumculuk bölümünde okuyan öğrencilere burada staj yapabilme imkanı sağlanmasını istiyoruz."

Kurdele hep birlikte kesildi

Konuşmaların ardından tesisin açılışına geçildi. Kurdelenin hep birlikte kesilmesinin ardından tesis incelendi. Yıllık 20 bin ton kapasiteli tohum hazırlama tesisinde, tohumluklarının nasıl hazırlandığını izleyen davetliler, tesis hakkında bilgi aldı. Özellikleri ve kapasitesi bakımından Türkiye'de birinci sayılabilecek bir tesis olduğu ifade edilen tohum hazırlama tesisinin bölgedeki tohumculuğa da büyük katkı sağlaması bekleniyor. Hububat tanelerini boylarına, ağırlığına, rengine ve şeklinde göre ayırabilen Tohum Hazırlama Tesisi, en kaliteli taneleri seçerek paketliyor.