Dikkat bu ışık yaşlandırıyor!

Dikkat bu ışık yaşlandırıyor!
Uzmanlar, gelişen teknolojiler nedeniyle hayatımızın ayrılmaz bir parçası olan elektronik cihazların yaydığı bir ışık türünün cildi yaşlandırdığını açıkladı. Peki hangi ışık cildimizde yaşlandırıcı etkiye neden oluyor? İşte ayrıntılar…

Cilt sağlığı, estetik açıdan olduğu kadar sağlık açısından da son derece önemlidir. Cilde güneşin zararlı etkileri kanıtlanmış bir gerçek. Ancak cildimiz sadece güneşin tehdidi altında değil.

Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Alev Eken, bazı ışık türlerinin cildimiz için son derece zararlı olduğunu belirterek, sağlıklı bir cilt için kaçınılması gereken ışık türlerini açıkladı.

Birçok elektronik cihazın zararlı ışın yayan mavi ışık yansıttığına dikkat çeken Doç. Dr. Eken, televizyon, telefon ve bilgisayar gibi cihazların yanı sıra floresan lambalar ve parlak ışıkların da mavi ışık yaydığını söyledi.

Mavi Işık Nedir?
Mavi ışık en basit tabiriyle; bilgisayarlarda, telefon ve tabletlerde bulunan bir ışıktır. Güneşin parlaklığından esinlenerek tasarlanmış, gündüz saatlerinde telefon veya diğer ekranlardan yansıyan ışık olmasıyla biliniyor.

Enerji düzeyi çok yüksek olan bu ışık birçok insan için olağanüstü zararlara yol açabilir. Güneş ışınlarının aksine yapay olarak elde edilen bu ışık türü mavi ışığın kötü diye tabir edilen türüdür.

Teknolojik cihazlarda bulunan ve korunması çok mühim ve elzem olan mavi ışık için gerekli önlemleri almazsak cildimizde de önemli değişikliklerin olduğunu fark edebiliriz.

Bilimsel olarak beynin uyku hormonu yani melatonin salgılamasını önleyen yapay mavi ışık birçok insan üzerinde olumsuz reaksiyonlara sebep oluyor.

Zararları Neler?
Mavi ışığın en büyük zararı, uyku hormonu melatonin salgılanmasını engellemesidir. Bu durum, uyku düzenini bozabilir ve odaklanma sorunlarına yol açabilir. Ayrıca, gözlerde kuruluk ve göz bozukluğuna neden olabilir, çünkü mavi ışık doğrudan retinayı etkiler.

Nasıl korunmalıyız?
Elektronik cihazlarda bulunan "mavi ışık filtresi" özelliğini aktifleştirmek, mavi ışık filtresi içeren gözlükler kullanmak ve mavi ekran filtresi alarak ekranlarınızı korumak etkili yöntemlerdir.

Cildi mavi ışıktan korumak için, UV ışınlarına karşı koruma sağlayan titanyum dioksit ve çinko oksit içeren kremler kullanılabilir.

Mavi ışığın, gün boyunca enerjiyi artırma ve uyanıklığı destekleme gibi bazı olumlu etkileri de bulunmaktadır. Güzellik salonları, mavi ışık terapisi hizmetlerini sunmaktadır.

Bu bilgiler, cilt sağlığını korumak ve mavi ışığın potansiyel zararlarından kaçınmak için önemlidir.

Herhangi bir cilt bakımı veya koruma yöntemi uygulamadan önce bir dermatoloji uzmanına danışmak en iyisidir.

Kaynak:HABER MERKEZİ