Dikkat! Bunu yapmayan emeklilik hakkını kaybedecek

Dikkat! Bunu yapmayan emeklilik hakkını kaybedecek
SGK uzmanı Özgür Erdursun, emeklilik öncesinde yanlış bilinenler nedeniyle hak kaybına uğramamak ya da düşük maaş almamak için yapılması gerekenleri açıkladı. İşte, emekli olmadan önce bilmeniz gerekenler…

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) uzmanı Özgür Erdursun, emekli olmak için gün sayanları yakından ilgilendiren önemli açıklamalarda bulundu. Bazı durumlarda emekliliğin tehlikeye düşebileceğine dikkat çeken Özdursun, yapılması gerekenleri 11 maddede açıkladı.

Emeklilikte daha yüksek maaş almak, cezalı duruma düşmemek, askerlik ya da yurtdışı borçlanması ve kıdem tazminatı gibi konularda hak kaybına uğramamak için emeklilik öncesinde dikkat edilmesi gerekenleri "Emeklilikte Bilinmesi Gerekenler" başlıklı açıklamasında sıralayan Erdursun, şunları söyledi:

“EYT (Erken Emeklilikte Yaşa Takılanlar) durumunda SSK'dan emekli olmak, Bağ-Kur'a göre avantajlıdır.

Son 2520 gün içinde hangi statüden daha fazla gününüz varsa o statüden emekli olunur.

SSK'lıların emekli aylığı, Bağ-Kur'a göre daha yüksektir. Ancak asgari ücret düzeyinde prim ödeyenlerde aynı düşük aylığı alırlar.

Sahte sigortalılık ve emeklilik iptali riski taşıyanlar, çalışmadan kendilerini sigortalı göstermekten kaçınmalıdır.

Ortak olduğunuz şirkette SSK'lı olmayanlar, SSK günlerini Bağ-Kur'a aktarabilir ve SSK'dan emekli olamayabilirsiniz.

SGK'ya borçlanma işlemleri, son çalışılan statüye göre değerlendirilir. Yurtdışı borçlanması ve ücretsiz izin süreleri farklılık gösterir.

Eksik günleri tamamlamak için yurtdışı borçlanması yaparak emekli olanlar, yurtdışında çalışırsa Türkiye'den emekli aylığı alamazlar.

Askerlik sonrasında sigortalı olanlar, askerlik borçlanma süresi ile işe başlama tarihlerini 08.09.1999 tarihine kadar geriye çekerek EYT statüsüne geçebilirler.

Anlaşmalı ülkelerde çalışanlar, yurtdışı işe başlama tarihlerini Türkiye'den işe başlama tarihi olarak kabul ettirerek EYT statüsüne geçebilirler.

Emeklilik öncesinde küçük ayrıntılara dikkat ederek daha kolay emekli olunabilir veya bu ayrıntıları göz ardı ederek süreci uzatabilirsiniz.

2024'de emekli olmak, çalışma süresi ve kıdem tazminatı göz önünde bulundurularak avantajlı olabilir.

Bu bilgiler ışığında emeklilik öncesinde dikkat edilmesi gerekenler:

Sigortalılık süresinin kontrolü

Prim ödeme düzeni

Hizmet borçlanması fırsatlarından faydalanma

Doğru sigortalılık bildirgeleri

Prim ödeme kayıtlarının kontrolü

Bağlı bulunulan kanunlara hakimiyet

Erken emeklilik ve istisnai durumlar

SGK hizmetlerinden yararlanma

Emekli maaşı hesaplamaları

Yasal hakların bilinmesi”

Etiketler :