Emekli maaşlarında hesaplar sil baştan yenileniyor

Emekli maaşlarında hesaplar sil baştan yenileniyor
Kulislerde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın emekli maaş zammını açıkladığı konuşmasında emekli maaş hesaplama sisteminde yapılacağını duyurduğu değişikliğin seçim öncesinde hayata geçirileceği konuşuluyor. Değişiklik yapılırsa 15 yıldır uygulanan bir hesap değişecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2024 yılını 'emekliler yılı' ilan ederek, Temmuz ayında başlamak üzere uzun süredir devam eden ve emeklilerin maaşlarının giderek düşmesine neden olan emekli maaş hesaplama sisteminde değişiklik yapılacağını duyurmuştu.

Memur ve memur emeklisinin zam oranına dayalı olarak hesaplanan toplu sözleşme farkının, SSK ve Bağ-Kur emeklileri için de geçerli olacağı belirtilirken, bu açıklama ile emeklilere 2009 yılından beri kesintisiz olarak ödenen refah payına artık son verileceği ortaya çıkmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni sistem için başlangıç olarak Temmuz ayını işaret etse de tepkiler sonrasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın değişikliğin Ocak ayı maaşlarına yansıtıldığını açıklaması, 31 Mart seçimleri öncesinde muhtemel yeni bir zam konusunda kulisleri hareketlendirdi.

Geçtiğimiz yıl, 14 Mayıs seçimleri öncesinde en düşük emekli maaşını 5 bin 500 TL'den 7 bin 500 TL'ye yükselten hükümet, benzer bir adımı bu Mart ayında tekrarlamaya hazırlanıyor. Ancak, yapılacak zam oranının yalnızca en düşük emekli maaşına mı yoksa tüm emeklilere mi uygulanacağı henüz belirsizliğini koruyor.

Oransal bir artış yapılması durumunda, SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı mensuplarına statü farkı gözetmeksizin aynı oranda artış yapılması bekleniyor.

Kaynak:HABER MERKEZİ