İlçede bayram heyecanı

İlçede bayram heyecanı
Sarayönü’nde kurban bayramına sayılı günler kala vatandaşları tatlı bir telaş sardı. Bazı vatandaşlar kurbanlıklarını uzun zaman önce temin ederken, kimi vatandaşlar işini son günlere bıraktı. Bayram tatilinin 9 güne...

Sarayönü’nde kurban bayramına sayılı günler kala vatandaşları tatlı bir telaş sardı. Bazı vatandaşlar kurbanlıklarını uzun zaman önce temin ederken, kimi vatandaşlar işini son günlere bıraktı. Bayram tatilinin 9 güne çıkarılması, ilçede güzel bir yoğunluğun oluşmasına neden oldu. Tatili fırsat bilen şehir dışındaki Sarayönülüler, sıla özlemini gidermek için ilçeye akın etti. Öte yandan çarşı ve pazarda da yaşanan alışveriş yoğunluğu esnafın yüzünü güldürdü. Bayramların vazgeçilmez tatlarından bayram şekerleri ve lokumlar tezgahlardaki yerini aldı. Bayramlık kıyafet alışverişi için giyim mağazalarında da hareketlilik arttı. Ev hanımları bayram temizliği ve yemekleri için ekstra mesai başlattı. Sarayönü Belediyesi ise mahallelerde başlattığı temizlik çalışmasıyla, ilçeyi Kurban Bayramına hazırladı. Bunun yanı sıra kültürümüzün vazgeçilmez unsuzlarından bir tanesi olan kabir ziyaretleri için mezarlıkların bakımı da tamamlandı. Kurban Bayramı öncesinde işleri yüzde 100’e varan oranda artan bıçak bileyiciler siparişleri yetiştirmek için çalışmalarını arttırdı.

Bayram yaklaştıkça yediden yetmişe herkesi tatlı bir telaş sarmaya başladı. Kıyafetten şekerlemeye kadar vatandaşların ihtiyaçlarını karşılama imkanı buldukları çarşı ve pazardaki hareketlilik dikkat çekiyor. İlçe bayrama hazır hale getirilirken, kurban kesecek olan vatandaşlarda son hazırlıkları tamamlamanın peşinde.

Mağazalarda bayram telaşı

Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla birlikte vatandaşı bayram telaşı sararken çarşı pazar hareketlenmeye başladı. Bir süredir durgunluk yaşayan esnaf, yaşadığı kaybı bayram arifesindeki yoğunlukla telefi etmeyi planlıyor. Giyim mağazalarında özellikle çocuklar için tatlı bir telaş yaşanırken, yetişkinler alışverişte kendisini ikinci planda tutma gayreti içerisindeler. Artan satışlarla ilgili açıklama yapan konfeksiyoncular,       "Bayram mesaisine başladık. Günler öncesinden hazırlıklarımızı tamamlamıştık. Alanda rekabet de çok fazla. Küçük esnaflar büyük alışveriş merkezleriyle yarışmak zorunda kalıyor. İşimiz daha da zor. Ancak elimizdeki ürünlerle beklentileri karşılıyoruz. Ürün çeşitliliği çok fazla. Bu bayram bir çocuk 60-100, bir bayan 80-150, bir erkek ise 120-180 TL arasında değişen fiyatlarda ayakkabısı da dahil tepeden tırnağa giyinebilir." şeklinde konuştu.

Bileyicilerin yüzü gülüyor

Kurban Bayramı öncesinde işleri büyük oranda artan bıçak bileyiciler siparişlerini yetiştirmek için çalışmalarını arttırdı. Kurban Bayramı’na bir hafta kala Sarayönülü bıçakçı ustaları, siparişleri yetiştirmek için yoğun mesai harcıyor. Yoğunluğun ve siparişlerin bir hafta öncesinden artmaya başladığını dile getiren ustalar, “Satışın yanı sıra bileylemede de yoğunluk arttı. Satış ve bileylemede yüzde 100’e varan artış söz konusu” dediler. Kurban Bayramı için sıfır bıçak alacak olanlar için tavsiyelerde de bulunan bıçakçı ustaları, “Özellikle kurban satış noktalarında bıçak satış tezgahları açılıyor, 5-10 liraya kurban bıçakları satılıyor. İlk bakışta kaliteli gibi görünüyor, kağıdı bile kesiyor jilet gibi, ancak et kesmeye gelince kesmiyor. En ideal kurban bıçağı, 22 buçuk santimetre ağız uzunluğu, 5 santimetre aşağıdan yukarı genişlik, 4 buçuk mm sıt genişliğine sahip olan bıçaktır.” ifadelerini kullandı.

İlçe bayrama hazır

İlçeyi bayrama hazırlayan Sarayönü Belediyesi ise sınırları içindeki mahallelerde temizlik, bakım ve budama çalışmaları yaptığını bildirdi. Sarayönü Belediyesi nden yapılan açıklamada, belediyenin yaşanabilir, temiz ve düzenli bir Sarayönü sloganı ile çalışmalarına devam ettiği belirtilirken, geçtiğimiz günlerde başlatılan cadde ve sokaklarda ki temizlik çalışmalarının da tamamlandığı ifade edildi. Belediye ekiplerinin yaptığı çalışmalarda cadde ve sokaklarda bulunan yabani otlar temizlenirken, çim ekili park, bahçe, refüj ve diğer yeşil alanlarda biçme işlemlerinin yapıldığı ifade edildi.

Şeker tezgahları şenlendi

Bayramların vazgeçilmezi olan bayram şekerleri tezgahlardaki yerini aldı. Kurban Bayramı'nın kutlanmasına sayılı günler kala, şeker ve çikolata satışları canlandı. Birçok market şeker ve çikolata satışlarının yapıldığı özel stantlarını kurarak müşteri beklemeye başladı. Sarayönü'nde şeker ve lokum ihtiyacına geniş bir ürün çeşitliliğiyle cevap veren Alışveriş Merkezleri, bayramın yaklaşmasıyla birlikte satış ve siparişlerin arttığını belirterek "Kurban Bayramı'na az bir süre kalınca şeker, lokum ve çikolata satışlarımız her geçen gün artıyor. Alışverişini son günlere bırakmamak isteyenler bayram şekerlerini şimdiden almaya başladı. Bayram yaklaştıkça satışlar daha da artacak." dedi.

Şeker satıcıları ve marketlerde, lokumların fiyatı 7 lira ile 38 lira arasında değişiyor. Yaprak çikolatalar kilosu 30-45 liradan, ambalajlı çikolatalar kilosu 15 ila 35 liradan, meyveli şekerler 7-12 liradan, badem şekerleri ve çikolatalı drajeler ise kilosu 20 ile 45 liradan satışa sunuluyor.

Mezarlıkların bakımı yapıldı

Konya Büyükşehir Belediyesi temizlik ekipleri ilçede bulunan mezarlıkların bakım ve temizliklerini tamamladı. Mezarlık hizmetlerine büyük önem veren ve mezarlıklardaki çalışmaları yıl boyunca sürdüren Konya Büyükşehir Belediyesi, mezarlıklarda yağışların etkisiyle yükselen otları temizlenerek mezarların çevrelerini düzenledi. Ekipler tarafından, bakımı tamamlanan mezarlıkların bayram öncesi vatandaşlar tarafından korunması ve temiz tutulması istendi. Yapılan açıklamada, “Bayramlarda ebediyete intikal eden yakınlarımızın mezarlarını ziyaret ve onlara dua niyaz etmek hem kültürümüzün hem de inancımızın bir parçası. Bu nedenle de mezarlıklarımızın temiz ve düzenli olmasının ayrı bir önemi var. Bunun için büyük gayret sarf ediyoruz. Vatandaşlarımızın da mezarlıklarımızın temizliği ve korunması noktasında duyarlı davranmalarını rica ediyoruz.” denildi.