JP Morgan’dan flaş uyarısı! Benzin ve motorin 3 katına çıkabilir

JP Morgan’dan flaş uyarısı! Benzin ve motorin 3 katına çıkabilir
Rusya’nın petrol üretimde kesinti kararı alması, brent petrolde fiyat artışını gündeme getirdi. Bu gelişme ile şu an 86.99 dolardan satılan brent petrolün varil fiyatının 100 dolara yükselmesi gündeme gelirken, Türkiye'de akaryakıt ürünlerine yapılacak zam piyasada tedirginlik yarattı

Akaryakıt fiyatlarına son 1 yılda yapılan zamlarla benzin ve motorinin litre fiyatı 45 liraya dayandı. Akaryakıt zamları vatandaşı canından bezdirirken, Rusya'nın aldığı kesinti kararı sonrası güvenilir ekonomi kuruluşu JPMorgan’dan Brent petrol için fiyat uyarısı geldi.

Türkiye'de bütçe açığını kapatabilmek için akaryakıttan alınan vergiler diğer ülkelere oranla daha yüksek olduğu için fiyatlar adeta uçuşa geçti. Bu durum enflasyonu da tetiklerken, akaryakıta gelen zamların ulaşım ve nakliye maliyetlerine yansıması nedeniyle vatandaşın alım gücü düşüyor.

Rusya’daki gelişmenin ardından benzin ve motorinin Türkiye'de litre fiyatına yapılacak zam tahmini sürücülerin tepkisini çekti. JPMorgan, Rusya’nın üretimde kesinti kararının diğer ülkelerin önlemleriyle dengelenmediği sürece Brent petrolün 100 dolara yükselebileceğini öngördü. Şu an güncel Brent Petrol fiyatı 86.99 dolar. Varil fiyatının 100 dolara yükselmesi akaryakıta zam anlamına geliyor.

Bu da Türkiye’de benzin ve motorinin litre fiyatına 9 liralık bir zam yansıtılacağı yönünde yorumlanıyor. Söz konusu fiyat artışının önümüzdeki aylarda yaşanabileceği belirtiliyor.

Benzin şu an İstanbul'un Avrupa Yakası'nda 43 lira 45 kuruşa, Anadolu Yakası'nda 43 lira 36 kuruşa, Ankara'da 44 lira 22 kuruşa, İzmir'de 44 lira 44 kuruşa satılıyor.

Motorin ise İstanbul'un Avrupa Yakası'nda 42 lira 02 kuruşa, Anadolu Yakası'nda 41 lira 95 kuruşa, Ankara'da 42 lira 85 kuruşa, İzmir'de 43 lira 06 kuruşa depolara dolduruluyor.

Kaynak:HABER MERKEZİ