Karlı; Kalıcı tarıma geçmek zorundayız

Karlı; Kalıcı tarıma geçmek zorundayız
Koruyucu Tarım Derneği Başkanı Mehmet Karlı, kalıcı tarımın önemine dikkat çekerek, bu yöntemin yakın gelecekte dünyada büyük bir kesim tarafından uygulanacağını söyledi.

Doğaya karşı değil, doğayla çalışan bir tarım kültürünün benimsenmesi gerektiğinin altını çizen Karlı, doğayı korumaya önce yakın çevreden, insanların içinde yaşadığı ev ve bahçeden başlanması gerektiğini dile getirdi.

karli-kalici-tarima-gecmek-zorundayiz-2.jpg

Perma Kültür’ün (Kalıcı Tarım) Toprağın sürülmemesi, Kimyasal gübrelerin kullanılmaması, Yararsız otların sürülerek veya kimyasal ilaçlarla ayıklanmaması ve Herhangi bir kimyasal maddeye bağımlı olmamak gibi 4 temel prensibe dayandığını kaydeden Karlı, “Toprağı sürmek, burada yaşayan canlılara zarar veren en önemli unsurlardan biri. Kimyasal gübreler kullanmak yerine, toprağı oluşturan bitki ve hayvanların toprağı üretmelerini sağlamak. Yararsız otların sürülerek veya kimyasal ilaçlarla ayıklanması yerine yararsız otların kullanılması; doğal yollarla kontrol altına alınması veya ara sıra kesilmesi gerekiyor. Özellikle böcekler, hastalıklar ve yararsız otların kendi kontrol mekanizmaları vardır. Bırakın bu mekanizmalar çalışsın, siz sadece yardımcı olunması gerekiyor. Bu prensipler az enerji gerektiren ve hatta gerekli enerjiyi kendi kendine üreten bir sistemi sağlıyor. Perma kültür, tüm canlı varlıklar için sürdürülebilirliği olan; bütünleyici ancak, sürekli değişen sistemini ayakta tutmayı amaçlıyor. Perma kültür temelinde, ekolojinin prensipleri ve enerji akışlarının etkin şekilde kullanıldığı bir arazi planlaması yatıyor. Perma kültürde, uygulanacak tüm alan bölgelere göre algılanıyor ve doğal geçişlerle ayırılıyor. Bu, araziyi farklı bitki ve hayvanların ziyaret ihtiyacına göre tasarlamayı kolaylaştıran bir çalışma” dedi.