Konya Ovası’nda fare istilası çiftçileri korkutuyor

Konya Ovası’nda fare istilası çiftçileri korkutuyor
Konya Ovası’nda sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde gitmesi nedeniyle tarım arazilerini tehdit eden haşerelerin sayısında artış yaşanıyor.

Sarayönü MYO eski müdürü, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, tarım arazilerinde tehlikeye neden olan fare popülasyonun artışıyla ilgili şunları kaydetti:

“Bu sene özellikle sonbahar yağışları normal çiftçilerimizin beklediği düzeylerde kabul edilebilir. Çünkü ekilen ürünlerin toprak yüzeyine çıkışı için yeterli bir yağış söz konusu oldu. Ancak tabii ekimler biraz mevsime bağlı olarak geciktirildi. Geciktirilen ekimler var. Buna rağmen hava şartları gerçekten bitkilerin gelişimi için kış ortasına geldik uygun, özellikle hububat ürünlerinin çıkışı, gelişmesi için uygun şartlar oluştu. O bakımdan hububat ekimi, ekimden sonra bitkilerin çıkışları noktasında ovada pek bir sıkıntı görülmüyor gibi. Fakat bundan sonra asıl önemli olan, çıkan ürünlerin üzerinin karla kaplanması çok önemli. Eğer yeterli bir kar yağışı olursa o zaman ilkbahara çıkışlar daha iyi olacaktır. Bu bakımdan bundan sonra çiftçimizin beklediği, kar yağışının olmasıdır. İnşallah kısa süre içerisinde kar yağar ve bu şekilde bitkiler için güzel bir örtü oluşur.”

TOPYEKÜN MÜCADELE GEREKİYOR

Tarla faresi tehlikesi yaşanan bölgelerde topyekün mücadele ihtiyaç olduğunu kaydeden Soylu, şöyle devam etti:

“Çiftçilerim zehirli buğday ile mücadele edebilir. Zehirli buğdaylardan alacaklar, onların beslenme delikleri vardır, bu beslenme deliklerine el değmeden, tahta kaşıkla veyahut da hazır yapılmış, ayarlı kamıştan yapılmış filintalar vardır, bunlarla beslenme deliklerine 5'er adet zehirli buğdaydan verecekler. Bu şekilde tüm alan ilaçlanırsa aynı anda farelerin kontrolü sağlanmış olur. Tabii ilaçlamadan sonra kontroller yapılarak çıkıp ölen fareleri açıkta bırakmamak lazım. Başka hayvanlar da zehirlenip ölebilirler. Toplayıp imha etmek gerekiyor.