Konya’daki bu gölün rengi değişti! İşte nedeni

Konya’daki bu gölün rengi değişti! İşte nedeni
Konya’nın Karapınar ilçesindeki Meyil Obruk Gölü pembeye dönüştü. Göldeki alışılmadık bu durum görsel şölene dönüşürken, ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. İşte Meyil Gölü’ndeki değişimin sebebi…

Konya’nın çok sayıda krater gölüyle dikkat çeken ilçesi Karapınar’da bulunan Meyil Obruk Gölü’nün rengi pembeye dönüştü. Göl, pembe rengiyle kartpostallık bir görüntüye bürünürken, yetkililer bu değişimin nedenini açıkladı.

Hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyrederken, meteoroloji çarşamba günü yaz gelmeden sıcaklıkların 30 dereceyi bulacağını duyurdu. Sıcaklıklar daha bastırmadan kuraklık baş gösterirken karstik yapısıyla bilinen Meyil Obruk Gölü’nde de su seviyesinin düşmesi dikkat çekti.

Meyil Obruk Gölü, sıcakların artması ve su seviyesinin azalmasıyla suyun içindeki artemia salina türündeki bakteriler nedeniyle pembe renge büründü. Oluşan pembe renk ise ziyarete gelenlere görsel şölen sunuyor.

Konya Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fetullah Arık, Meyil Obruğu'nun yaklaşık 1 kilometreden fazla bir çapa sahip olduğunu belirterek, “Meyil Obruğu yöredeki diğer göller gibi içerisinde bulunan suyun niteliklerine baktığınız zaman biraz tuzlu su niteliğinde ve içinde çok fazla canlı yaşamıyor. Burada özellikle tuzlu ortamlarda yaşayabilen bakterilerin yaygınlığını biliyoruz.

Bölgedeki Tuz Gölü'nde, Obruk Gölü'nde Meke Gölü'nde olduğu gibi zaman zaman suların azalmasına bağlı olarak bakteri patlamaları yaşanabiliyor. Şu andaki renklenmenin nedeninin o olduğunu düşünüyoruz. Bölgedeki bakteriler Halobacterium artemia salina türünde bakteriler. Bu bakteriler yaygınlaştığı zaman suların rengini kırmızıya, pembeye dönüştürebiliyor” dedi.

Meyil Obruk Gölü, Karapınar ilçesinde yer alıyor. Neojen yaşlı kalker, kumlu kil, marn depoları üzerinde oluşan Meyil Obruk Gölü’nde son yıllarda su seviyesi azalmasıyla birlikte gölde kuraklık tehlikesi de kendini göstermeye başladı.

Tuz Gölü, Obruk Gölü ve Meke Gölü'nde de olduğu gibi zaman zaman suların azalmasına bağlı olarak Meyil Obruk Gölü’nde de bakteriler ortaya çıkabiliyor. Meyil Obruk Gölü’ndeki renklenmenin nedeni söz konusu bu bakterilerden kaynaklanıyor.