Kripto paralara iki vergi birden geliyor

Kripto paralara iki vergi birden geliyor
Gelir İdaresi Başkanlığı, Sermaye Piyasası Kurulu'nun düzenlemesinin ardından kripto paralar için işlem vergisi ve stopaj gibi yeni vergi düzenlemeler üzerinde çalışıyor. Kripto paraya birisi BSMV gibi düşük oranlı olmak üzere iki vergi getirileceği bildirildi

Türkiye'de kripto paralardan sağlanan kazançlar şu anda vergilendirilmiyor. Ancak, Sermaye Piyasası Kurulu ve Hazine ve Maliye Bakanlığı, bu alandaki vergi açığının kapatılması ve piyasanın istikrarının korunması amacıyla kripto paralar için işlem vergisi ve stopaj gibi yeni vergi düzenlemeleri üzerinde çalışıyor.

Edinilen bilgiye göre, yönetmelikle belirlenen çerçeve doğrultusunda Gelir İdaresi Başkanlığı, kripto para alım satımından elde edilen gelirlere birisi BSMV gibi düşük oranlı bir işlem vergisi olmak üzere iki ayrı vergi getirmeyi planlıyor. İki vergilendirmenin kripto varlıklarına özel olarak şekilleneceği öğrenildi. Bu verginin kripto piyasasını ürkütmeyecek tutarda olacağı belirtildi.

Her iki verginin de kripto varlıkları için özel olarak tasarlanacağı ifade ediliyor.
Birinci vergi, düşük oranlı bir işlem vergisi olacak ve Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi'ne benzer şekilde uygulanması düşünülüyor. İkinci vergi ise kripto varlıkların menkul sermaye iradı olarak kabul edilmesini hedefliyor ve kazançlar üzerinden vergilendirme yapılacak.

Böylece yatırımcılar, işlemlerden ve elde edilen kazançlardan vergi ödemek durumunda kalacaklar. Vergi oranlarının sektörü olumsuz etkilemeyecek kadar düşük olacağı belirtiliyor.

Bu çalışmalarla Türkiye'de kripto para piyasasının yasal bir zeminde faaliyet göstermesi hedefleniyor.

Kaynak:HABER MERKEZİ