Merkez Bankası sıkılaştırdı, KKM’nin 1 trilyonu eridi

Merkez Bankası sıkılaştırdı, KKM’nin 1 trilyonu eridi
Merkez Bankası’nın müdahaleleriyle KKM stoku 6 ayda yüzde 30 oranında düştü. Geçen hafta yaşanan düşüş ise 14.8 milyar TL ile sınırlı kaldı. 18 Ağustos’ta 3.4 trilyon ile zirve yapan KKM hesaplarındaki düşüş 1 trilyonu aştı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) attığı adımlarla 6 aydır gerileyen kur Korumalı Mevduat Hesabı’nda (KKM) stokun yüzde 30’unun eridi bildirildi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) haftalık bültenine göre 9 şubat itibariyle haftada kur korumalı hesaplarda 14.8 milyar TL düşüş gözlendi. Bu rakam KKM’den çıkış hızının yavaşladığını gösterdi. 2 Şubat ile biten bir önceki hafta ise kur korumalı hesaplardan 76.1 milyar TL’lik çıkış olmuştu. Ağustos’tan bu yana ise son 25 haftadır düşüş kaydeden Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında erime yavaşladı.

EYLÜL’DE REVİZYONA GİDİLMİŞTİ
2023 yılı 18 Ağustos verilerinde 3 trilyon 407 milyar 948 milyon TL olan kur korumalı hesaplar, dün açıklanan verilere göre 9 Şubat haftasında 2 trilyon 367.7 milyar TL’ye geriledi. Böylece 18 Ağustos’ta 3.41 trilyon ile zirve yapan KKM hesaplarındaki düşüş 1 trilyon lirayı aşarak yüzde 30.1 oldu.

Bankacılık sektörünün toplam mevduatı ise geçen hafta 2.1 milyar lira azalarak 15 trilyon 277.8 milyar lira oldu. Merkez Bankası geçtiğimiz yılın ağustos ayında menkul kıymet ve zorunlu karşılık uygulamalarında kur korumalı hesapların TL mevduata dahil olduğu TL payı rasyosunu yürürlükten kaldırmış, Eylül ayında ise TL’ye geçiş ve yenileme ile TL payı hesaplamalarında revizyona gidilmişti.

2023 Eylül ayının ortasında Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, 6 aya kadar vadeli KKM hesapları için zorunlu karşılık oranı yüzde 15’ten yüzde 25’e yükseltilmiş, 25 Eylül’de ise KKM hesaplarında asgari faiz zorunluluğunu kaldırılmıştı. 2024 yılı itibarıyla ise TL dönüşümlü KKM’de yeni hesap açılışları ve vade sonunda yenileme sona erdirilirken, döviz dönüşümlü KKM’de sürüyor.

Merkez Bankası haftalık yabancı para istatistiklerine göre, 9 Şubat haftasında yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı parite etkisinden arındırılmış şekilde 31 milyon dolar yükseldi. Gerçek kişilerin döviz mevduatı parite etkisinden arındırılmış 584 milyon dolar azalırken 102 milyar 849 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Tüzel kişilerin döviz mevduatı parite etkisinden arındırılmış 614 milyon dolar artarken 72 milyar 898 milyon dolar olarak gerçekleşti. Yurt içi yerleşik gerçek ve tüzel kişilerin toplam döviz mevduatı ise 9 Şubat ile biten haftada 175 milyar 747 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Kaynak:HABER MERKEZİ