Müzeler Haftasında öğrenciler Arkeopark Açık Hava Müzesini gezdi

Müzeler Haftasında öğrenciler Arkeopark Açık Hava Müzesini gezdi
Her yıl 18 – 24 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Müzeler Haftası, Sarayönü’nde de ilçe merkezinde Evcekaya mevkiinde yer alan Bağ Evi (Arkeopark) Açık Hava Müzesinde birbirinden özel etkinliklerle kutlandı.Müzeler Haftası...

Her yıl 18 – 24 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Müzeler Haftası, Sarayönü’nde de ilçe merkezinde Evcekaya mevkiinde yer alan Bağ Evi (Arkeopark) Açık Hava Müzesinde birbirinden özel etkinliklerle kutlandı.

Müzeler Haftası etkinlikleri kapsamında 15 Temmuz Anaokulu öğrencileri ile Sarayönü Necip Fazıl Kısakürek Anadolu Kız Meslek Lisesi öğrencilerinin ve öğretmenlerinin katılımı ile Perşembe günü Sarayönü Arkeopark Açık Hava Müzesinde gezi ve program düzenlendi.

Sarayönü (Arkeopark) Açık Hava Müzesi

Etkinlikte yaklaşık 50 öğrenci Sarayönü Belediyesi’nin kurmuş olduğu Açık Hava Müzesini gezerek Roma dönemine ait taşları incelediler. Öğrenciler, Konya Müzeler Müdürlüğü Arkeoloji ve Sanat Tarihi uzmanlarından İsmail Büyükbardakçı tarafından Roma dönemi ve Roma dönemine ait kalıntılarla ilgili bilgiler alırken, Konya Müzeler Müdürlüğünün belirlediği alanlarda arkeolojik atölye çalışmaları gerçekleştirdiler.

Sarayönü (Arkeopark) Açık Hava Müzesi

Düzenlenen etkinlik ile ilgili bilgi veren İsmail Büyükbardakçı “18 Mayıs Dünya müzeler günü etkinlikleri kapsamında Konya Müze Müdürlüğü ve Sarayönü Belediyesi katkılarıyla Evcekaya mevkiindeki Bağevi (arkeopark) alanında Sarayönü Merkez Anaokulu öğrencileri Necip Fazıl Kısakürek Anadolu Kız Meslek Lisesi öğrencilerinin katkılarıyla bir program gerçekleşmiştir.

Etkinlik kapsamında lise öğrencilerine ilçenin tarihi önemi ve yer altı sığınaklarındaki temizlik çalışmalarından ayriyeten Evcekaya parkında bulunan mezar taşları sunaklar sütunlar ve mimari parçalar hakkında tasnif edilmesi ve restorasyon çalışmaları hakkında bilgi verildi.

Yine bu çalışmalar hakkında ama sınıfı öğrencileri ile temsili bir kazı alanı oluşturulup içerisine günümüze ait pişmiş topraktan yapılmış küçük testisler konularak onları bulmaları sağlanarak bilimsel arkeoloji çalışmaları yürütülmesi ile ilgili temel uygulama yapılarak farkındalık oluşturmuştur. 2024 yılında Sarayönü belediye başkanlığı ile etkinliğin kapsamının genişletilerek tekrarlanması planlanmıştır.” şeklinde konuştu

Sarayönü (Arkeopark) Açık Hava Müzesi

Öğrenciler için eşsiz bir deneyim oldu

15 Temmuz Anaokulu Müdürü Ebru Solak ise, yapılan etkinlikle minik öğrencilerin geçmiş zamanda kurulan imparatorluklar ve tarihi hakkında yakından bilgi almalarının sağlandığını belirterek şu ifadelere yer verdi:

“Bugün Dünya Müzeler Günü. Türkiye'de bir gün değil, bir haftaya yayılan etkinlikler ile kutlanıyor. Bu senenin sloganı "Sürdürülebilirlik ve Refah" olarak belirlendi. Yani bizim müzelerimiz hem sürdürülebilir hem de refah olması açısından anlam taşıyor. Şu anda içinde bulunduğumuz Açık Hava Müzesi belki Türkiye'nin en iyi müzesi değil ama Sarayönü’nün köklü tarihini en iyi aktaran ve insanlarımızın bu kıymetli eserleri inceleyebileceği eşsiz bir alan. Öğrencilerimiz ve öğretmenlerimizle müzemizi inceleme fırsatı yakaladık.

Müzeler Müdürlüğü’nden uzmanlarda Roma dönemi ve kalıntılarıyla ilgili minik yavrularımıza bilgiler aktararak, belirledikleri alanlarda arkeolojik çalışma yapma fırsatı da verdiler.

Başta Belediye Başkanımız Sayın Nafiz Solak ve Konya Müzeler Müdürlüğü personeline, Arkeolog Hasan Uğuz’a, Sanat Tarihçi İsmail Büyükbardakcı’ya, Sanat Tarihçi Mustafa Burak Ermiş ve Restoratör Emre Sözel’e çok teşekkür ediyorum.

Öğrencilerimizin tarihimizi ilgi duymaları adına eşsiz bir deneyim oldu.”

Sarayönü (Arkeopark) Açık Hava Müzesi

(İrem DEMİR)

Etiketler :