Sebze meyve fiyatları düştü, vatandaş yoğun ilgi gösterdi

Sebze meyve fiyatları düştü, vatandaş yoğun ilgi gösterdi
Hava şartlarında yaşanan olumlu seyir ve sıcaklıkların yükselmesiyle son dönemlerde meyve ve sebze üretimi normale döndü. Sarayönü’nde Cuma günleri kurulan semt pazarına, fiyatların uygun olması üzerine vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

Yaşanan bahar havası ve yeni ürünlerin çıkmasıyla kışın pahalıya satılan çoğu meyve ve sebze ürününün etiket fiyatlarında yarı yarıya düşüş gözlemlenirken, bu düşüşün ilerleyen günlerde de devam edeceği tahmin ediliyor.

Vatandaş da memnun esnaf da

Sarayönülüler sabahın erken saatlerinden itibaren pazara giderek bütçelerine en uygun alışverişi yaptılar. Fiyatların uygun olması ise hem esnafı hem de vatandaşı memnun etti.

Yerli üreticilerin kendi yetiştirdiği malları satmaya başlamasıyla birlikte pazar tezgâhlarında kış sebebiyle yüksek olan fiyatlar yavaş yavaş düşmeye başladı. Bazı ürünlerin etiket fiyatı yarıya kadar çekilirken, işlerin rutin düzene girmesiyle birlikte hem esnafın yüzü güldü hem de vatandaşın cebi rahatladı.

Özellikle yeşillik fiyatlarında dikkat çeken oranda indirim olduğundan bahseden vatandaşlar durumdan memnun olduklarını söylerken, pazarcı esnafı ve üreticiler fiyatlardaki bu düşüşün ilerleyen günlerde de devam edeceğini ifade ettiler.

sebze-meyve-fiyatlari-dustu-vatandas-yogun-ilgi-gosterdi.jpeg

Fiyatlar daha da düşecek

Cuma günleri kurulan semt pazarında satış yapan esnaflardan Yakup Yetkin, son zamanlarda sebze fiyatlarında büyük düşüş yaşandığını dile getirerek, “Sebze fiyatlarında iki haftalık süre içerisinde yarı yarıya düşüş oldu diyebiliriz. En büyük düşüş ise biberde oldu. Son dönemlerde vatandaşların en çok şikâyet ettiği konulardan bir tanesiydi. 2 hafta öncesine kadar 60 liradan satılan biberin kilosu 25 liraya kadar düşmüş durumda.

Benzer durum domates, patlıcan ve salatalıkta da mevcut. Domatesin kilosu 15, salatalık 15, patlıcan ise 12 liraya kadar geriledi. Etiketler tam halkın istediği gibi, şu anda herkes alabiliyor.

Artık insanlarımız fiyatlardan şikâyet etmiyor. Bu durumdan hem biz memnunuz, hem de halk memnun. Özellikle sebze üretimi iklime bağlı bir şey. Hava soğuduğu zaman, özellikle kışın hem talep hem de ihracat olduğu için haliyle fiyatlar yükseliyor. Çünkü mal az çıkıyor. Tüketim de yüksek. Durum böyle olunca fiyatlara yansıyor.

Çünkü kışın havalar soğuk, ne kadar üretebilirsin ki? Yaz günü gibi olmuyor. Yazın havalar ısındığı zaman tüm etiketler yarı yarıya düşüyor. Bu her sene olan bir şey. Patlıcan, salata 12 TL’ye, kabak 15 TL’ye düştü. Bunlarının hepsinin kilosu 40-50 TL’ydi. Hatta fasulye 2 hafta öncesine kadar 100 liraydı” şeklinde konuştu.