Seçmen “Vaatler yerine getirilsin” istiyor

Seçmen “Vaatler yerine getirilsin” istiyor
31 Mart yerel seçimlerine kısa bir süre kala Sarayönü Belediyesi Başkanlığı için aday olan siyasilerin çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. İlçenin her köşesine ulaşan, vatandaşlarla kucaklaşan hal hatır sorup destek isteyen belediye başkan adayları yapacakları hizmetleri ve projelerini ortaya koyup vatandaşın oyuna talip oluyor

Kendilerinden oy isteyen her adaya samimiyetle ve nezaketle karşılık veren vatandaşların gerçek anlamda yerel seçimlerden ve adaylardan beklentileri ne?

Sarayönülü vatandaşlara Sarayönü'nde yaşanan sıkıntıları ve Başkan aylarından beklentilerin neler olduğunu sorduk

Birçok vatandaşımız küçük bir ilçede yanlış anlaşılacağını belirterek görüşlerini yazmamızı istemese de genel anlamda seçmen seçim kampanyası döneminde verilen sözlerin yerine getirilmesini istiyor

Vatandaşların ilçe sorunları il ilgili öne çıkan konuların başında, başıboş köpek sorunu ilk sırada yer alıyor. Sosyal hayat, çarşıdaki görüntü kirliliği, Sarayönü-Ladik yolunun genişletilmesi diğer beklentiler.

Sanayi sitesine yatırım yapılması, altyapı ve yollarının düzeltilmesi ve yeni iş sahalarının açılması da en büyük beklentiler arasında.

İşte Sarayönülü vatandaşların, ilçenin geleceğine yön verecek olan yeni başkandan neler beklentileri

“Sarayönü-Ladik yolu çift şerit olsun aydınlatılsın”

Bu konuda görüşlerini aldığımız vatandaşlardan Bestami Öz, Sarayönü’nün diğer ilçelere bakıldığı zaman oldukça geride kaldığını belirterek,” Yeni seçilecek başkandan Sarayönü-Lâdik arası yolun gidiş-geliş çift şerit yapılmasını ve akşam vakitlerinde kaza riskinin azaltılması için ışıklı tabelalar ile donatılmasını bekliyoruz. İlçede eğitim gören üniversite öğrencilerinin mağduriyetlerinin giderilerek yurt sorunun mutlaka çözülmeli. Ayrıca iş sahalarının arttırılmasını, Organize Sanayi Bölgesinin tamamlanarak ilçeye hareket getirmesini umut ediyoruz. Bir de yeni seçilecek olan başkandan sosyal bir başkan olmasını ve halkın içine karışmasını arzuluyoruz” dedi.

“Çarşı merkezi çirkin görüntüden kurtarılmalı”

Çarşı merkezde bulunan âtıl binaların oldukça kötü bir görüntü oluşturduğunu belirten Ozan Avcı, “İlçemizde yıllardır işyeri problemi yaşanmasına rağmen, çarşı merkezimizde bulunan metruk binaların neden yıkılarak yeniden düzenlenmediğini bir türlü anlayabilmiş değiliz. İçerisinden ağaç çıkan bu binalar çirkin görünüyor. Bu kadar işyeri sıkıntısı varken, bu alanların boşta kalması bana anlamsız geliyor. Aynı zamanda çarşı merkezinin mutlaka trafiğe kapatılarak yaya trafiğine açılması lazım. Bu şekilde hem çarşıya hareket gelir, hem de esnaflarımızın işleri açılır.

Başıboş köpek sorunu çözüm bulmalı

Bir başka husus ise başıboş köpek sorununun mutlaka çözülmesi gerekiyor. Gelinen noktada hem vatandaşlara hem de hayvanlara yazık. Çöpe atılan yiyeceklerle bu canlar karınlarını doyuruyor ama bunun yeri ilçenin göbeği değil. Mutlaka bir barınak yapılarak, her gün çöpe atılan yiyeceklerin toplanmasıyla bile bu köpeklerin bakımı gerçekleştirilebilir.

Ayrıca yeni seçilecek olan başkandan bir vatandaş olarak beklentimiz, geri dönüşüm kutularının arttırılması. Çöpler doğaya atılmak yerine, yeniden işlenerek üretime kazandırılmalı.

Halk Eğitim Merkezi aracılığı ile yapay zekâ ve kodlama gibi geleceğin mesleklerine gençlerin yönlendirilmesi, temennilerim arasında. Kısacası yeni seçilecek olan başkanın vizyonlu, geleceği gören ve yatırımları ona göre yönlendiren bir başkan olmasını istiyorum. Tüm adaylara başarılar dilerim, ilçemiz için en hayırlısı neyse o olsun” dedi.

Sosyal belediyeciliğe önem verilmeli

Sarayönü’ne dışarıdan gelen ve ilçenin damatlarından olan Önder Bostancı, Sarayönü’nde bir potansiyel bulunduğunu ve bunun mutlaka ortaya çıkarılması gerektiğini belirtti.

Çocuk yaşlardan itibaren ticaretin içinde olduğunu dile getiren Bostancı, “İlçeye Zonguldak’tan gelen bir damat olarak, burada ekmeğini kazanan ve artık ilçenin bir ferdi konumuna gelmiş biri olarak, Sarayönü’nün çehresinin mutlaka değişmesi gerekiyor.

Burada sosyal hayat yok denecek kadar az. Gençler topluma kazandırılamıyor ya da kazandırılması için bir çaba da sarf edilmiyor. Ailelerin çocukları ile birlikte gidebilecekleri bir sosyal alanları yok.

Başkandan beklentilerim sosyal alanlar, kültür merkezi inşa edilerek, Sarayönü toplumunun sosyalleşmesine öncü olmasıdır. Sosyal insanlar gezer, okur, araştırır ve ekonomiye katkıda bulunur. Ama maalesef ilçemiz bu konuda oldukça geride kalmış bir durumda” dedi.

“Sanayimiz çok yetersiz”

İlçede iş sahalarının mutlaka arttırılması gerektiğini dile getiren Ahmet Kaynavut ise, “Marangozlar Sanayi de dahil olmak üzere üretimde ve ticari hacimde ilçe olarak oldukça geri plandayız. Belli başlı birkaç işletme dışında, büyük anlamdan iş yapan firma sayısı yok denecek kadar az. Bu durumda istihdamın kısıtlanmasına sebep oluyor. Gençler ya Konya’da fabrikalarda çalışıyor ya da babalarından kalma tarlası veya hayvanları varsa onlarla ilgileniyor. Lamcı Ayakkabı ve Cam Plaza gibi firmaların ilçemize gelmesine mutlaka aracı olunmalı. Umarım Organize Sanayi Bölgesi hayal olmaktan öteye gider ve ilçemizin çehresi değişir.” şeklinde konuştu.

Sanayici esnafının en büyük sorunları yol ve altyapı

Sarayönü Marangozlar Sanayi’nde faaliyet gösteren esnaflar, 31 Mart yerel seçimlerinin ardından yeni seçilecek başkandan çeşitli beklentilerini dile getirdi. Esnaflar, yeni başkandan öncelikli olarak yol yapılması, belediye tarafından büfe açılması, elektrik hatlarının güçlendirilmesi gibi taleplerde bulundu. Ayrıca, zaten az sayıda olan işyeri sayısının bir kısmının dükkan sahipleri tarafından depo olarak kullanılmasını doğru bulmadıklarını vurguladılar. Bunun yanı sıra iş yerlerinde lavabo eksikliği olduğuna ve sanayide yeteri kadar çöp konteynırı bulunmaması nedeniyle çöplerin sağa sola atılması sonucu oluşan görüntü kirliliği konularına da dikkat çektiler.

Çöp konteynırları çoğaltılsın çöpler üzenli toplansın

Esnaflardan Mustafa Arslan, sanayiye son zamanlarda az da olsa yatırım yapıldığını ama eksiklerin çok olduğunu dile getirerek, “Bölgemizde yeterli sayıda çöp konteynırının bulunmaması nedeniyle çöpler sağa sola atılıyor ve bu durum kötü bir görüntü oluşturuyor. Sanayi esnafı olarak çöplerin düzenli olarak toplanmasını ve çöp konteynırlarının sayısının artırılmasını istiyoruz. Yeni seçilecek başkandan temennimiz, bölgemize önem vermesi ve bizleri sadece seçim dönemi gelince hatırlamaması” dedi.

Ara yollar toz ve çamur içerisinde kalıyor

Bir diğer esnaf Bereket Yem işletmesi sahibi Mehmet Şen ise “Yıllardır sanayide ara yollar stabilize olarak bekliyor. Şiddetli bir yağmur yağdığı zaman her yer çamur oluyor, neredeyse bu yolda göl oluşuyor. Yazın ise toz topraktan geçilmiyor.

Müşterilerimiz çok şikayet ediyorlar, arabaları perişan oluyor. Yeni seçilecek başkandan beklentim, lütfen bize bu mağduriyeti yaşatmasınlar, hızlıca bu soruna çözüm bulsun. Sarayönü Belediyesinin kendi kilitli taş tesisleri var. Bizim yollarımız da kilitlitaşla döşenebilir yada asfalt dökülebilir.” Dedi.

Yollar asfaltlansın, aydınlatma yapılsın

İsmail Top ise; “Yolların durumu gerçekten kötü, burada güvenli bir şekilde iş yapamıyoruz. Yeni başkandan en azından yolların düzeltilmesini bekliyoruz. Sanayi bölgemizdeki yolların bakımı uzun zamandır yapılmıyor, bu da işlerimizi olumsuz etkiliyor. Ayrıca, yolların aydınlatılması da önemli bir konu. Gece saatlerinde iş yapmak zorunda kalan esnaflar olarak, yolların aydınlatılması, güvenliğimiz açısından da önem taşımaktadır. Yeni başkandan bu konularda duyarlı olmasını ve gerekli adımları atmasını bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Elektrik hatları yenilensin

Mevlüt Büyükcengiz ise; “Elektrik hatları çok eski ve zayıf durumda, bir an önce güçlendirilmelidir. Bu durum işlerimizi olumsuz etkiliyor ve güvenliğimizi tehlikeye atabiliyor. Ayrıca, dükkanlarımızın bir kısmını depo olarak kullanmak istiyoruz. Depo alanlarımızın olmaması işlerimizi ve düzenimizi olumsuz etkiliyor." şeklinde konuştu.

Sanayiye atık tesisi kurulsun

Esnaflardan Hasan Kart ise sanayi bölgesine mutlaka bir atık tesisi kurulması gerektiğini belirtti.

Kart; “Sanayi bölgesinde atık merkezi oluşturulmasını bekliyoruz. Özellikle cam atıkların çok olduğu bir bölgede yaşıyoruz ve bu atıkların geri dönüşüme kazandırılması önemli. Atık tesisinin hem belediyeye hem de ülke ekonomisine ciddi katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Ayrıca, imkanlar dahilinde mutlaka belediyeye ait bir ekmek fırınının açılmasını bekliyoruz. Bu, hem ekonomimize katkı sağlayacak hem de bölge esnafına iş imkanı yaratacaktır. Yeni başkandan bu konularda duyarlılık göstererek çözüm getirmesini bekliyoruz" şeklinde konuştu.