‘Şeker’ ve ‘astım’ın çaresi bulundu: Dağ muzu!

‘Şeker’ ve ‘astım’ın çaresi bulundu: Dağ muzu!
Doğu Anadolu’da dağ muzu olarak bilinen o bitki, bir çok hastalığa iyi gelmesiyle öne çıkıyor, özellikle şeker ve astım hastalıklarına iyi geliyor. Peki dağ muzu nedir, nasıl kullanılır? İşte bütün ayrıntılar…

Türkiye’de genellikle Elazığ’ın Baskil, Arıcak ve Karakoçan ilçelerinin yanı sıra, Bingöl, Tunceli, Erzurum, Muş ve Bitlis başta olmak üzere yüksek kesimlerde doğal olarak yetişen ışkının, birçok hastalığa iyi geldiği bildirildi.

Her yıl nisan aylarının ortalarında toplanmaya başlayan ve Doğu'nun muzu olarak bilinen ışkın, birçok rahatsızlığa iyi gelmesi nedeniyle vatandaşlar tarafından büyük ilgi görüyor. Şeker, kalp, sarılık ve iştahsızlık gibi birçok rahatsızlığa iyi geldiği belirtilen ışkın pazarlarda 150 TL’den satılmaya başlandı.
Dağ muzu olarak bilinen ışkının Elazığ çevresinden geldiğini belirten pazarcılar, şunları söyledi:

''Alacakaya ve Guleman çevresinden toplanıp geliyor. Biz de satışını yapıyoruz. Batı’da özellikle Alanya’da muz çıkar bizim buraların muzu ise budur. Doğu’da ışkın olarak geçer. Elazığ’a en son Tunceli’nin Ovacık ilçesinden gelir. Oranın ışkını en güzelidir. Şeker hastalığına, astım hastalığına iyi gelir.

Bağırsak hastası olanlar bunu yediği zaman Allah’ın izniyle şifasını bulurlar. Vatandaşların çok büyük bir ilgisi var. Geçen sene ışkın olmamıştı, fakat bu yıl çok fazla var. Işkın 2 ay boyunca var ondan sonra bitiyor. Daha arasan da bulamazsın. Fiyatı bu sene 150 liradan satılıyor.''

Kaynak:HABER MERKEZİ