Sovyetlerin kanlı katliamı Konya’nın hafızasında

Sovyetlerin kanlı katliamı Konya’nın hafızasında
Sovyet Ordusunun 20 Ocak 1990 tarihinde Azerbaycan Türklerine yönelik kadın ve çocuk ayırt etmeden yaptığı katliamın 34. yıldönümünde Konya’da fotoğraf sergisi düzenledi.

Azerbaycanlı Öğrenciler Birliği Başkanı Aytan İsayeva, sergi hakkında yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“1990 yılında 19 Ocağı 20 Ocağa bağlayan gece 26.000’lik Sovyet Ordusu Bakü’ye dahil olmuştur. Katliamın altında yatan asıl neden Azerbaycan’da başlayan bağımsızlık harekâtını yatırmak ve halkın sesini bastırmak olmuştur. Bu katliam sonucunda 147 sivil hayatını kaybetmiş, 744 kişi yaralanmış ve 400’ün üzerinde kişi Sovyet ordusu tarafından gözaltına alınmıştır. O günden sonra Azerbaycan’da 20 Ocak ulusal yas günü ilan edilmiştir. Cumhurbaşkanı ve üst düzey hükümet yöneticileri, ordu mensupları ve Azerbaycan halkı o günde şehitliği ziyaret etmekte, 20 Ocak şehitlerini dualarla anmaktadırlar.”

İsayeva sözlerini şöyle sürdürdü: “Azerbaycan halkı bu olayları eskiden hüzün içerisinde anarken 2020 yılından sonra artık gururla anmaktadır. İkinci Karabağ Savaşı’yla Azerbaycan ordusunun zafer elde etmesi ile Vatan uğrunda mücadele ederek şehadet şerbetini içen tüm şehitlerimizin intikamı alınmış, toprak bütünlüğünü sağlamış ve gücünü göstermiştir.”

Kaynak:HABER MERKEZİ