TMO 33 bin ton hububat aldı

TMO 33 bin ton hububat aldı
Sarayönü Toprak Mahsulleri Ofisi Ajans Amirliği, 2018 yılı hasat sezonu alımlarını tamamladı. TMO Sarayönü'nde toplan 33 bin ton hububat alımı gerçekleştirdi.Hububat piyasasını dengede tutan önemli bir kurum olan TMO dengeli...

Sarayönü Toprak Mahsulleri Ofisi Ajans Amirliği, 2018 yılı hasat sezonu alımlarını tamamladı. TMO Sarayönü'nde toplan 33 bin ton hububat alımı gerçekleştirdi.

Hububat piyasasını dengede tutan önemli bir kurum olan TMO dengeli bir harman sezonu yaşanmasına neden oldu. Sarayönü sınırlar içerisinde gerçekleştirilen üretimin yaklaşık % 20'sini alan TMO, geçtiğimiz yıl, bu yılın yarısı kadar alım yapmıştı. Son günlerde piyasanın, ofis fiyatlarına yaklaşmasıyla birlikte, çiftçiler piyasaya yönelse de aciliyeti olmayan birçok çiftçi ofisi tercih etti. Acil para ihtiyacını karşılamak isteyen çiftçiler ise ürünlerini serbest piyasada değerlendirdi. Üreticilerin bir bölümü ise ürününü bekletip piyasanın yükselmesini bekleyecek. Dana önceki yıllarda alımda 100 bin tonları gören ofis, proteine ve kaliteye dayalı alım sistemine geçtiği için artık çiftçiler tarafından eskisi kadar tercih edilmiyor. Genelde Bayraktar cinsi buğday eken Sarayönü çiftçisi, yağışlı yıllarda bol verim alsa da proteinde ciddi sıkıntılar çekiyor. Geçmiş yıllarda proteine bakmayan ofis, çiftçi tarafından daha çok tercih ediliyordu.

Sarayönü'ndeki 1 milyon dekara yakın üretim alanından bu yıl 800 bin dekara yakın arazi ekildi. Nadasa bırakılan alan ise 200 bin dekar civarında.

Sarayönü Toprak Mahsulleri Ofisi Ajans Amirliği'nden 2018 yılı hasat sezonu alımları hakkında alınan bilgide, "Çiftçilerimize en güzel şekilde hizmet etmeye özen gösterdik. Randevu sistemiyle çiftçilerimiz artık uzun kuyruklarda beklemek zorunda kalmıyor. Çiftçilerimizin emeğinin karşılığını tam anlamıyla alabilmesi için oldukça hassas davrandık.

TMO olarak Sarayönü merkez ve Çeşmelisebil'de alım yaptık. Sarayönü'nde 15 bin 158 ton alım yaptık. Bunun 51 tonu arpa, 15 bin 107 tonu ise buğday. Çeşmelisebil'de ise 378 ton arpa, 17 bin 512 ton buğday alımı gerçekleştirdik." ifadeleri kullanıldı.