Türkiye’de haritanın rengi değişti! İşte 81 ilde kazanan adaylar

Türkiye’de haritanın rengi değişti! İşte 81 ilde kazanan adaylar
Türkiye, önümüzdeki 5 yıl görev yapacak yerel yöneticilerini seçti. CHP Türkiye genelinde 35 belediyede seçimi kazanarak birinci olurken, iktidar partisi AK Parti, pek çok yerde seçimi kaybetti. İşte kıyasıya rekabet içinde geçen 31 Mart seçimlerinin sonuçları…

31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimlerinin kesin olmayan sonuçları açıklandı. Buna göre 81 ilde belediye başkanlığını kazanan adaylar da belli oldu.

Türkiye genelinde sandıkların yüzde 99,8’i açıldı. Resmi olmayan sonuçlara göre ilk sırada bulunan CHP 35, AK Parti 24, DEM Parti 10, MHP 8, Yeniden Refah Partisi 2, İYİ Parti ve BBP ise 1 ilde seçimi önde bitirdi.
İşte kesin olmayan sonuçlarına göre 81 ilde belediye başkanlığını kazanan adaylar...

turkiyede-haritanin-rengi-degisti-1.jpg

Türkiye geneli belediye başkanlığı seçiminde CHP, AK Parti'yi geride bırakarak tarihi bir başarı ortaya koydu. CHP yüzde 37,7 ile birinci parti olurken, AK Parti'nin oy oranı yüzde 36'nın altında kaldı.
Böylece CHP, 1977 seçimlerinden bu yana ilk kez birinci parti konumuna yükseldi.

Açılan sandık sayısına göre adayların aldıkları oy oranları şu şekilde oldu:

turkiyede-haritanin-rengi-degisti-2.jpeg

Belediye başkanlığı sayısı kadar Türkiye geneli belediye seçimleri ve il genel meclisi seçimlerinde partilerin alacakları oy oranları da merak ediliyor.
İl genel meclisi oylarında da CHP önde gidiyor. AA verilerine göre 2019 il genel meclisi seçimlerinde AK Parti yüzde 42.7 oy alırken CHP yüzde 28.6 oy almıştı. MHP'nin oyu yüzde 8.1; İYİ Parti'nin oyu yüzde 7.3; HDP'nin oyu ise yüzde 5.8 idi.

31 Mart 2024 Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde Türkiye genelinde il genel meclisi oy oranı dağılımı ise şöyle oldu:

turkiyede-haritanin-rengi-degisti-3.jpeg

Kaynak:HABER MERKEZİ