Uzmanından Ramazan’da ‘açlık atakları’ yaşayanlara uyarı

Uzmanından Ramazan’da ‘açlık atakları’ yaşayanlara uyarı
Ramazanda, oruç ibadetlerini yerine getiren birçok kişi, zaman zaman karın şişkinliği yaşayabiliyor. Peki, bu şişkinliğin sebebi ne, nasıl önlenir? İşte uzmanından tavsiyeler…

Ramazan ayında oruç tutarak uzun süre aç kalan bazı kişilerde açlık atakları oluşabildiği belirtilirken, bu durumdaki bireylerin vakit geçirmeden uzmana başvurması tavsiye edildi.

Oruç nedeniyle uzun süre aç kalan kişiler iftarda hem hızlı hem de karbonhidrat ağırlıklı besleniyorlar. Uzun süre aç kaldıktan sonra yenen ağır yemekler birçok kişinin karın şişkinliği sorunu yaşamasına neden olabiliyor.
Şişkinliğin mide içinde sıkışmış gaz olabileceğini vurgulayan uzmanlar; beslenme konusunda da vatandaşları uyarıyor.

ŞİŞKİNLİK VE GAZ İÇİN BUNLARI TÜKETİN
Malzemeler:
1 muz,
3 kereviz dalı,
1 salatalık,
1 yemek kaşığı elma sirkesi
5 adet buz
Soyulup dilimlenmiş olmak üzere 2.5 santim kadar zencefil,
Yarım çay bardağı Hindistan cevizi suyu

Yapılışı:
Blendera tüm malzemeleri doldurup öğütünceye kadar karıştırın. Afiyetle tüketebileceğiniz bu içecek sorununuzun ortadan kalkmasını sağlayacak. Elma sirkesi gaz ve şişkinlik azaltır. Potasyum yönünden zengin olan muz, ise tuzlu bezinler nedeniyle oluşan şişkinliği önlemekte yardımcıdır. Kereviz idrar söktürür, zencefil ise sindirim sistemi kaslarını yatıştırıp rahatlatır.

KARIN ŞİŞKİNLİĞİNİ ÖNLEYİN
Karın ve mide şişkinliğinin en büyük nedenlerinden biri sindirim sistemi bozukluklarıdır. Şişkinliğe neden olan hastalık ve rahatsızlıklar şu şekildedir:
- Ülser,
- Gastrit,
- Çölyak,
- Dispepsi,
- Kabızlık,
- Safra kesesi bozuklukları,
- Mide fıtığı,
- İrritabl bağırsak sendromu,
- Mide ve bağırsak kanserleri

BESİN ALERJİNİZ VARSA
Tek 1 bardağı karnı dümdüz yapıyor Ramazan ayında iftar sonrası şişkinlik yaşıyorsanız mutlaka deneyin

Mide ve bağırsak floraları; süt, şeker, yumurta, soya, glüten, buğday ve mısır gibi bazı besin ve içeceklere karşı hassasiyet gösterebilir. Mutlaka uzmana görünün.

Vücutta biriken fazla sıvı da şişkinliğe yol açar. Yüksek sodyum tüketimi, hareketsiz yaşam ve yetersiz potasyum tüketiminden sakının.

Stresin sindirim sistemi üzerinde olumsuz etkileri vardır. Bu nedenle meditasyon, yürüyüş, masaj gibi zihin ve beden rahatlatıcı yöntemler deneyebilirsiniz.

Kaynak:HABER MERKEZİ