Bir yıl böyle geçti

Bir yıl böyle geçti
Sarayönü acısıyla tatlısıyla 2019 yılını da geride bıraktı. Bir yıl boyunca sevindirici haberlerin yanı sıra üzücü olayları da gazetemiz aracılığı ile siz değerli okurlarımıza ulaştırdık. Geride bıraktığımız...

Sarayönü acısıyla tatlısıyla 2019 yılını da geride bıraktı. Bir yıl boyunca sevindirici haberlerin yanı sıra üzücü olayları da gazetemiz aracılığı ile siz değerli okurlarımıza ulaştırdık. Geride bıraktığımız yıl içerisinde Sarayönü heyecanlı bir yerel seçim geçirdi. Nafiz Solak tarihi bir farkla yeniden başkanlığa seçildi.

Nüfus artışı sevindirici bir tablo oluşturdu. Ziraat Odası çeyrek asır sonra başkan değiştirdi. Sarayönü’nde TOKİ konutları teslim edilirken, halk sahipleri ciddi mağduriyetler yaşadı.

İlçe kaymakamı değişirken, çiftçilerin en büyük şikayet sebebi toplulaştırma oldu. Beşgözün temizliği tamamlandı. Kız meslek lisesi taşınarak yerine şehir meydanı yapıldı.

İlçeye Sivil Hava Alanı ve Sivil Havacılık Yüksekokulu’nun kazandırılması için büyük adımlar atıldı. Büyükşehir Belediyesi ile yürütülen uyumlu çalışmalar, neticesini birçok alanda gösterdi.

İlçe adına güzel gelişmelerin yaşandığı 2019 yılından akıllarda kalan başlıkları sizler için derledik.

Ladik ilçe olmak istedi

Sarayönü'ne bağlı Ladik mahallesinde, "Ladik ilçe olmak istiyor" konulu bir basın toplantısı gerçekleştirildi. Kendilerini Ladik Gençlik Hareketi olarak isimlendiren bir grubun önderliğinde Paşa Meydanı'nda organize edilen basın toplantısına, resmi kaynaklardan alınan bilgiye göre 1500 civarında mahalle sakini katıldı. Ladik Gençlik Hareketi Lideri Ali Söğüt, okuduğu basın bildirisinde, Ladik mahallesinin yeterli hizmet alamamasından dolayı ilçe olmayı istediğini söyledi.

Ziraat Odası'nda Engin Çelik dönemi

Sarayönü'nde çiftçilerin en büyük sivil toplum örgütü olan Ziraat Odası'nda, 9 binden fazla üyeyi temsil eden 27 delegenin oylarıyla başkan belirlendi. Daha önce belirlenen 27 delegeden 15'inin oyunu alan Engin Çelik, Ziraat Odası'nın yeni başkanı seçildi. Diğer aday Nejdet Öz ise 12 oy aldı.

Sarayönü nüfusu arttı

Sarayönü son yıllarda göç veren bir ilçe olmaktan kurtuldu. Üç yıl öncesine kadar hızla eriyen Sarayönü nüfusu, son üç yılda olduğu gibi 2018 yılında da yükseldi. Artışın geçtiğimiz yıllardan daha yüksek olması sevindirirken, bunu yerel seçimlerin de tetiklemiş olabileceği tahmin ediliyor. İlçe nüfusu 2017 yılına göre 2018'de 353 kişi artarak, 26 bin 875'e yükseldi. Sarayönü, Konya ilçeleri arasında en kalabalık 14'ncü ilçe oldu.

Murat Kurum Sarayönü'ne geldi

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Sarayönü'ne gelerek yeni belediye hizmet binasının açılığını gerçekleştirdi. Bakan Kurum, gerçekleştirilen açılış töreninde yaptığı konuşmada Sarayönü'ne yeni müjdeler de verdi. Temizliği gerçekleştirilen Beşgöz'e millet bahçesi yapılacağını müjdeleyen Bakan Murat Kurum, 1 megavatlık güneş enerjisi santrali projesi için de kaynak aktaracaklarını söyledi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Leyla Şahin Usta da, Ladik mahallesindeki Doğalgaz ve üst geçit çalışmalarının en kısa sürede tamamlanacağını dile getirdi.

Solak'tan tarihi zafer

Sarayönü'nde yerel yöneticilerini belirlemek için pazar günü sandık başına giden seçmenler, Belediye Başkanı Nafiz Solak ile yola devam dedi. Büyük bir farkla seçimi kazanan Solak, güçlü bir şekilde güven tazeledi. Solak, en yakın rakibi Bağımsız Belediye Başkan Adayı Mehmet Güney'den 4 bin 14 fazla oy aldı. Son iki ayda hayatın durduğu ve her şeyin 31 Mart'a endekslendiği Sarayönü'nde geçerli 16 bin 938 oyun 9 bin 403'ünü alan mevcut Belediye Başkanı ve Ak Parti Adayı Nafiz Solak, seçimden zaferle ayrılarak belediye başkanlığındaki ikinci dönemine başladı.

Kız meslek lisesi tamamlandı

Sarayönü Belediyesi tarafından şehir meydanı yapılacak alanda bulunan kız meslek lisesinin taşınması için başlatılan yeni okul inşaatında çalışmalar sona erdi. Tamamlanan okulun Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından geçici kabulü gerçekleştirildi. Okulun Milli Eğitim Bakanlığı'na devredilmesinin ardından Necip Fazıl Kısakürek Teknik ve Meslek Lisesi, yeni binasına taşınacak. Taşınma işleminin ardından eski bina yıkılarak şehir meydanı projesi başlatılacak.

Ladik'te 769 ev sahibini buldu

Sarayönü Belediyesi ve TOKİ ortaklığında, Sarayönü Ladik Mahallesinde yapılan konutların kuraları çekildi. Ladik mahallesi kapalı pazar yerinde gerçekleştirilen çekilişte hak sahipleri, kurada kendilerine çıkacak evleri beklerken büyük heyecan yaşadı. Kura çekiminde 572 adet 2+1, 197 adet 3+1 konut sahiplerini buldu.

Hububat fiyatları tatmin etti

Sarayönü'nde buğday taban fiyatları, çiftçileri de, tüccarları da, sanayicileri de tatmin etti. Geçtiğimiz yıllarda açıklanan müdahale alım fiyatları, çiftçiler tarafından yetersiz bulunurken, bu yıl çiftçiler açıklanan fiyatların harmanda verilmesi durumunda iyi olduğunu söyledi. Sanayiciler yine açıklanan fiyatın dünya fiyatlarının üzerinde olduğunu dile getirdi.

22 yıllık çözülemeyen kördüğüm

Sarayönü Belediyesi'nin 1997 yılında motor parçaları üreten bir fabrika yapılması için Tetik Supap'a sattığı arazi, yıllardır çözülemeyen büyük problemlerin nedeni oldu. Eski Belediye Başkanlarından Salih Ülker zamanında satılan, Ali Özmen zamanında geri alınan, Mehmet Güney döneminde kiralanan arazi için, Tetik Supap'ın Sarayönü Belediyesi'ne açtığı sebepsiz zenginleşme davası, sonuçlandı. Sarayönü Asliye Hukuk Mahkemesi, Sarayönü Belediyesi'nin Tetik Supap'a yasal faizleriyle yaklaşık 8,5 milyon lira ödemesi yönünde karar verdi. Dava temyize gitti.

Medaş'tan 10 milyonluk yatırım

Sarayönü'nün çeşitli bölgelerinde elektrik kullanımlarının daha verimli hale getirilebilmesi amacıyla MEDAŞ, elektrik alt yapısında güçlendirme, yeni hatlar oluşturma gibi birçok konuda ilçeye yaklaşık 10 milyon liralık yatırım yaptı. Birçok mahallenin yararlanacağı yatırımların tamamlanmasının ardından gerilim düşümü ve elektrik kesintisi gibi sıkıntılar en aza indi.

Üretici yem fiyatlarından bezdi

Sarayönü'nde büyükbaş hayvan üreticileri, yem fiyatlarına gelen zamların altına ezildi. Dolar kurundaki artıştan dolayı 50 liradan 70 liraya çıkan yem, doların sabitlenmesine rağmen bir yıl içinde 70 liradan 100 liraya çıktı. Üreticiler yem fiyatlarından dolayı hayvanlarını kestirerek azalttıklarını belirtirken, yeme bir düzenleme getirilmezse hayvancılığı bırakacaklarını söyledi.

Umutlar seneye kaldı

Meslek Yüksek Okulu bünyesine yıl içerisinde kazandırılan umut vaat eden dört yeni bölüm öğrenci kabul edemedi. Okul bünyesinde Laborant ve Veteriner Sağlık, Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği, İnternet ve Ağ Teknolojileri ile Sağlık Kurumları İşletmeciliği programları YÖK kararı ile açılmıştı. Selçuk Üniversitesi Rektörlüğü tarafından öğretim elemanı atamaları yapılamadığından dolayı tercih kılavuzunda yer alamayan bölümler bu yıl öğrenci kabul edemedi.

Hayvan varlığı 10 bin arttı

Sarayönü'nde TÜİK verilerine göre 2018 yılında büyükbaş ve küçükbaş hayvan sayısında ciddi bir artış yaşandı. İlçedeki küçükbaş sayısı 80 binden, 89 bine çıktı. Küçükbaş sayısı 9 bin arttı. Büyükbaş sayısı ise 26 bin 200'den 28 bin 800'e çıktı. Büyükbaş sayısında 2 bin 600 artış meydana geldi.

Tarık Bahadır veda etti

Ankara'da İller İdaresi Genel Müdürlüğü’ne Daire Başkanı olarak atan Sarayönü Kaymakamı Tarık Bahadır veda etti. Veda yemeğinde konuşan Bahadır, "Dostluklarınızın sıcaklığını gönlümüzde hissederek buradan ayrılıyoruz. Başarı varsa hepimizin, başarısızlık varsa benim." dedi.

TOKİ teslim edildi

Sarayönü 3. Etap TOKİ konutlarının teslimatları yapıldı. 883 daire, sahiplerini buldu. Elektrik, su abonelikleri, ek ödemeler ve dairelerdeki problemler nedeniyle sancılı bir süreç yaşayan hak sahipleri büyük mağduriyetler yaşadı.

Sarayönü'ne 9 doktor birden atandı

Sarayönü Devlet Hastanesi'ne biri dahiliye uzmanı, sekizi ise pratisyen hekim olmak üzere dokuz doktor birden atandı. Başhekim Dr. Ahmet Uzunay, hastalara hizmet noktasında bu atamaların çok sevindirici olduğunu söyledi.

MYO'da yüzler güldü

Selçuk Üniversitesi Sarayönü Meslek Yüksek Okulu'nun her yıl artarak yaşadığı öğrenci sayısı problemi bu yıl tersine döndü. Geçtiğimiz yıl sadece 27 öğrencinin kayıt yaptırdığı okulda bu yıl kontenjanlar dolmaya yaklaştı. Toplam birinci sınıf kontenjanı 100 olan Sarayönü Meslek Yüksek Okulu'na 87 öğrenci yerleşti. Sadece 13 kişilik kontenjan boş kalırken, ek yerleştirmelerde bu kalan kontenjan da doldu.

Esnaflarda TOKİ yoğunluğu

Sarayönü'nde teslimatı gerçekleştirilen 3. Etap TOKİ konutlarının ekstra işleri ilçe esnaflarının yüzünü güldürdü. İlçede PVC, sıhhi tesisat, doğalgaz, hırdavat, alçı, boya, mobilya gibi sektörlere canlılık getirdi. Esnaflar yoğunluktan memnun olduklarını dile getirirken, vatandaşlar tarafından yaptırılan işler ekonomik krizin yaşandığı şu dönemlerde esnaflara can suyu oldu.

“Cinnet geçirme noktasındayız”

Sarayönü’nün kronik sorunlarından bir tanesi haline gelen koku sorunu insanları rahatsız etmeye devam ediyor. Yıllardır koku probleminde bir arpa boyu bile yol alınamazken, tüm yaptırımlar yetersiz kalıyor. Pis kokulardan en çok Saraç mahallesi etkilenirken, kokuların yayıldığı saatlerde ilçe yaşanmaz bir hala geliyor. Saraç mahallesi muhtarı Ferhat Çetinkaya, yaptığı açıklamada, “Bu koku insanları delirtecek kadar iğrenç. Cinnet geçirme noktasına geliyoruz.” dedi.

“Toplulaştırma zulüm oldu”

Sarayönü’nde gerçekleştirilen toplulaştırma çalışmaları, çiftçilere gına getirdi. Sarayönü Ziraat Odası Başkanı Engin Çelik, çiftçilerin toplulaştırma uygulamasından zarar gördüğünü söyledi. Çiftçilerin ekili tarlalarının greyderle sürüldüğünü, toplulaştırmanın tarlaları birleştirmediğini, yeni yapılan yolların kayalardan geçilmediğini ifade eden Çelik, yaptım oldu anlayışıyla her şeyin oldubittiye getirildiğini belirtti.

Kaymakam Okay göreve başladı

Sarayönü Kaymakamı Abdülkadir Okay görevine başladı. Kaymakam Okay, "Sarayönü, derli, toplu, yaşanacak, projelere ve gelişmeye açık güzel bir ilçe. İlçede kozmopolit bir yapı var. Bu birlikteliğin sağlanması çok güzel. İnsanları güler yüzlü." dedi.

Çiftçilere 3.7 milyon kuraklık desteği

Sarayönü İlçe Hasar Tespit Komisyonu’nun tuttuğu rapor ve İl Hasar Tespit Komisyonu’nun değerlendirmeleri neticesinde Sarayönü’nde 1739 çiftçiye 3 milyon 713 bin 423 lira yaşanan afetler kapsamında kuraklık ve dolu vurgunu desteği verildi.

İcra dosyaları yüzde 100 arttı

Ülkemizin son dönemde yaşadığı ekonomik krizin etkileri ilçemizde de derinden etkiledi. Yüksek enflasyon ve faiz oranları altında edilen vatandaşlar bir çıkış yolu bulamazken, birçok borçlu ödeme yapamadığı için icralık oluyor. İcra dosyalarının sayısı her geçen gün artarken, açılan dosya sayısının geçtiğimiz yıla oranla yüzde yüz arttığı ortaya çıktı.

Şehir meydanı tamamlandı

Sarayönü Belediyesi tarafından hazırlanan yaklaşık 2 milyon lira maliyetli Anadolu Meydanı projesi tamamlandı. 1 milyon 845 bin liraya ihaleyi alan KM Grup, 4 bin 500 metrekarelik alanı şehir meydanına dönüştürdü. Proje, Mevka, İlbank ve Selçuklu Belediyesi tarafından desteklendi.

Beşgöz’ün temizliği tamamlandı

Sarayönü’nün vahasını oluşturan ve gelecek nesillere miras olarak aktarılacak en önemli su kaynağı olan Beşgöz’de temizlik tamamlandı. Temizlenmeden önce neredeyse bir dere görünümü alan ve kapanmaya yüz tutan Beşgöz gölü, Sarayönü Belediye Başkanı Nafiz Solak’ın en önemli projelerinden biri olarak yeniden doğal sınırlarına ulaştırıldı.

“Ev değil, dert almışız!”

Sarayönü 3’ncü Etap TOKİ konutlarında hak sahibi olan vatandaşlar, çok büyük sorunlar yaşadı. Ciddi problemlerle karşılaştıklarını ancak sorunları giderecek muhatap bulamadıklarını kaydeden vatandaşlar, büyük bir hayal kırıklığına uğradıklarını anlattı. İlgisizlikten yakınan vatandaşlar kusurlu evler, kusurlu binalar, yönetimsel sıkıntılar ve birçok eksik ile birlikte yüz üstü bırakıldıklarını dile getirdi.

Kaynaklar alarm veriyor!

İlçenin yıllardır içme suyu ihtiyacını karşılayan Büyükzengi’nin su kaynakları alarm vermeye başladı. KOSKİ, asırlardır akan kaynaklara beş yılda çok büyük zarar verdi. Artık dereleri akmaz olan Büyükzengi’de yer altı suları da yerleşim yerlerine yetersiz gelmeye başladı.

Etiketler :