Bu lezzetler sadece Ramazan'da var

Bu lezzetler sadece Ramazan'da var
Sarayönü'nde Ramazan ayının olmazsa olmaz tatlarından olan tahinliler ve pideler fırın tezgahlarını süslüyor. Bölgemize özgü bir tat olan Tahinli Pide, Ramazan ayında Türkiye'nin çeşitli illerinde de yoğun ilgi görüyor....

Sarayönü'nde Ramazan ayının olmazsa olmaz tatlarından olan tahinliler ve pideler fırın tezgahlarını süslüyor. Bölgemize özgü bir tat olan Tahinli Pide, Ramazan ayında Türkiye'nin çeşitli illerinde de yoğun ilgi görüyor. İftar sofralarının olmazsa olmazları arasında yer alan sıcacık susamlı pidelerde bu mübarek aya özel misafirlerimizden.

Ayrıca gün boyu zorlanmadan oruç tutmak isteyenlerin sahurda vazgeçilmezi olan tahinli pide aynı zamanda şerbetlenmesiyle Ramazan ayının özel tatlarından birine dönüşüyor.

Pidesiz iftar olmaz

Her akşam iftar sofralarında ayrı yemeklerin pişirilmeye çalışıldığı bu mübarek aydaki vazgeçilmezlerde bir başkası ise Ramazan Pidesi olur. Hurma gibi, zeytin gibi Ramazan Pidesi de eksik olmaz sofralarda.

11 ay boyunca ekmek yiyen ve Ramazan pidesini özleyen Sarayönülülerin bu özlemini ilçemizde bulunan fırınların lezzet dolu pidesiyle bitiriyor.

İftar ve sahur sofralarımızın en önemli konuğu olan bol susamlı, isteğe göre yumurtalı pide hakkında da bilgi veren Durmuş Etliekmek sahibi Durmuş Merter;  "Pide, mayalı hamurdan yapılır. Genelde üzeri bol susamlı, ince-uzun veya yuvarlak tiplidir. Pidenin bir değer adı da tırnaklıdır. Bunun nedeni pideyi yaparken hamuru parmak uçlarıyla tırnaklayıp, şekil verilmesidir.

Pide, isteğe göre az susamlı, bol susamlı ve yumurtalı olarak yapılabilir. Pide  fırından çıktıktan sonra poşete konulmaz. Özellikle ince uzun ve bol susamlı pidenin kağıda sarılarak götürülmesi gerekir. Aksi halde özelliği bozulur" dedi.

 

Ramazan’ın vazgeçilmezi

Tahinli olarak da bilinen ekmeğin, bilinen tatlardan ayrılan en büyük özelliğinin içinde tahin kullanılması olduğunu belirten Merter; “Tahinli pide hamuru yufka şeklinde açılır.  içine tahin, isteğe göre belli miktarlarda ceviz içi ve kaymak konulduktan sonra katlanıp taş fırında pişirilerek isteğe bağlı olarak, tatlı veya pide şeklinde tüketilmeye hazır hale gelir.

Pidede yoğun olarak kullanılan tahinin en büyük özelliği, uzun süre tokluk hissi vermesi. Ramazan ayında gün boyu zorlanmadan oruç tutmak isteyenler tatlı dökülmeyen tahinli pideyi çay ya da meşrubat ile tüketebilir" diye konuştu.