Doğrudan ekim buğday dekara 640 kilo verdi

Doğrudan ekim buğday dekara 640 kilo verdi
Sarayönü’nde Koruyucu Tarım Derneği ve Bahri Dağdaş Uluslararası Araştırma Enstitüsü’nün ortak araştırması olan doğrudan anıza ekim çalışmaları olumlu sonuçlar verdi.Koruyucu Tarım Derneği Başkanı Mehmet Karlı,...

Sarayönü’nde Koruyucu Tarım Derneği ve Bahri Dağdaş Uluslararası Araştırma Enstitüsü’nün ortak araştırması olan doğrudan anıza ekim çalışmaları olumlu sonuçlar verdi.

Koruyucu Tarım Derneği Başkanı Mehmet Karlı, Taner buğday çeşidi ile doğrudan anıza ekim yapılan tarlalarda dekar başına ortalama 640 kg verim alındığını belirterek, önümüzde ki süreçte bu yöntemin daha da yaygınlaşacağını ifade etti.

Doğrudan anıza ekim kadar 2018 yılında geliştirilerek tescil edildikten sonra Sarayönü’nde 2 yıl önce denemesi yapılan Taner buğdayının da oldukça etkili olduğunu belirten Karlı açıklamalarında şu ifadelere yer verdi: “Ülkemiz toprakları binlerce yıldır sürülen-ekilen topraklar olduğu için korumacı sistem bizim için daha da önemli hale geliyor. Araştırmalara göre nadas-buğday ekim sisteminde anızların yakılmayıp toprak yüzeyinde bırakılmasıyla yüzde 36 ve yüzde 29 sırasıyla daha az toprak ve su kayıpları ortaya çıktığını ve yüzde 23 daha yüksek tane verimi elde edildiğini gösteriyor. Yüzde 24 daha fazla su ve yüzde 100 daha fazla toprak kayıplarının nadas-buğday sisteminde anızların yakılmasıyla ortaya çıktığını göstermiştir. Tüm bu veriler ele alındığı zaman anızın toprak yüzeyinde bırakılmasının verimi arttırdığı saptanmıştır.

Anıza doğrudan ekim yöntemi ile ilçemizin merkezinde ekili alanlarda hasat dönemini tamamladık. Sarı pas hastalığı ve kuraklığa dayanıklı Taner buğdayının da etkisi ile birlikte hasat dönemi oldukça verimli geçerken, dekarda 640 kg ortalama ile hasat dönemini tamamlamış olduk. Çiftçilerimiz için oldukça bereketli bir yıl oldu. Önümüzde ki süreçte bu yöntemin daha da yaygınlaşacağını ümit ediyorum.

Koruyucu Tarım Derneği Başkanı Mehmet Karlı’nın tavsiyeleri ile anıza doğrudan ekim gerçekleştiren çiftçilerden Hüseyin Çetinkaya, hasat döneminin oldukça verimli geçtiğini belirtti.

Geçtiğimiz yıl ki hasat dönemi ile bu yıl ki hasat dönemi arasında toplamda 100 tonluk bir fark olduğunu belirten Çetinkaya; “Mehmet Karlı müdürümüzün tavsiyesi ile bu yıl TANER buğday tohumunu da kullanarak anıza doğrudan ekim gerçekleştirdik. Bu yıl sadece anıza yapılan ekimde değil, diğer bölgelerde de oldukça bereketli bir hasat dönemi geçirdik. Yağışların uzun süre devam etmesi sonucu bir dönem oluşan sarı pas hastalığına karşı TANER buğdayının da dayanaklı olmasının da etkisi ile anıza doğrudan ekim yaptığımız arazilerimizden toplamda 100 ton daha fazla mahsul elde ettik. Önümüzde ki ekim döneminde daha fazla arazide bu uygulamayı gerçekleştirmeyi düşünüyorum. Mehmet Karlı’ya ekim döneminde verdiği desteklerden ötürü çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

HABER MERKEZİ

Etiketler :