Ekim dönemi sancılı başlıyor

Ekim dönemi sancılı başlıyor
Ekim ve Kasım ayı süresince devam edecek olan hububat ekimi için çiftçiler toprağı hazırlamaya başladı. Ancak tam bu zamanda üreticinin temel girdilerinden olan gübrede son günlerde yeniden tırmanışa geçen fiyatlar endişe...

Ekim ve Kasım ayı süresince devam edecek olan hububat ekimi için çiftçiler toprağı hazırlamaya başladı. Ancak tam bu zamanda üreticinin temel girdilerinden olan gübrede son günlerde yeniden tırmanışa geçen fiyatlar endişe yaratıyor.

Mazot ile birlikte çiftçinin en önemli girdi maliyeti arasında yer alan gübrenin fiyatı, son bir yılda yaklaşık yüzde 150-200 arasında arttı. Ziraat odaları, çiftçilerin bu fiyatlarla yeterli alım yapamayacağını ve beslenemeyen toprakla, gelecek yıl verimin düşük olabileceğini ifade ediyor.  “Kazandığımız gübreye gidiyor” diyen üretici ise destek bekliyor.

 

Hububat ekimine hazırlanan çiftçi, yüksek girdi maliyetlerinden dert yanmaya devam ediyor. Özellikle gübre fiyatlarındaki yükseliş, çiftçinin belini büküyor. Son 1 yıl içinde gübreye yüzde 150 ile 200 arasında zam geldi. Bu dönemde en çok kullanılan DAP gübresinde ise fiyat 7 bin liraya dayandı.

Ağustosta 6 bin 400 lira seviyesinde olan DAP gübresinin fiyatı geçtiğimiz hafta yeniden zamlanarak 6 bin 900 liraya çıktı. Bu fiyat 2020 Eylül’de 2 bin 780 lira, 2020 Kasım’da 3 bin 200 lira, 2021 Mayıs’ta ise 4 bin 600 lira idi. Bu tablo karşısında üreticinin daha az gübre kullanmak durumunda kalacağı ve gelecek yılın verimliliğinde kayıp yaşanabileceği ifade ediliyor.

Ektiği üründen eskisi gibi para kazanamayan çiftçi, fiyat yükselişinin önüne geçilmesini istiyor. Gübre kullanımının yoğun olacağı Ekim aylarında fiyatların yeniden artmasından da endişe ediliyor.

Sarayönü Ziraat Odası başkanı Engin Çelik, girdi fiyatlarındaki artışın gübrede son bir yılda yüzde 125 ile yüzde 150, mazotta yüzde 35, tohumda yüzde 40 enerji maliyetlerinde yüzde 35-40 yaşandığını söyledi.

Artan girdi maliyetleri karşısında çiftçinin zor durumda olduğunu, hükümetin duruma el atması gerektiğini belirten Çelik; “Girdi maliyetleri haddinden fazla arttı bu maliyetler karşısında çiftçilerin üretim yapması çok zor çiftçilerin hali ortada hükümetin bu artan girdi maliyetlerine müdahale etmesi gerekir.

Hükümetin yeni bir karar alıp çiftçiye gübre desteği mazot desteği vermesi gerekir. Biz tarım ülkesiyiz. Her zaman tarım ürünleri üreterek ülke ihracatına katkıda bulunmalıyız. Ekim ayı yaklaşıyor çiftçimizin tarlasını ürün ekmesini 1 hafta 10 gün kadar bir süre kaldı ama gelin görün ki DAP gübresi ton fiyatı 6 bin 500 TL, taban gübresi 4 bin 200 TL, Üre gübresi 4 bin 600 TL bu fiyatlar akıl alır gibi değil gerçekten.”

İthalat kısıtlansın, çiftçi desteklensin

Tarım sektörünün ülkenin geleceği olduğuna dikkat çeken Engin Çelik, sözlerine şöyle devam etti: “Gübre fiyatları ve girdi maliyetlerini artması sonucu haklı olarak çiftçi kardeşlerimiz devletimizden destek bekliyor.

Çiftçi almış olduğu desteği üretim yaparak ülkeye zaten geri kazandırılıyor. Çiftçi kardeşlerimize gereken destek verildiği zaman üretim aratacaktır, üretim arttığı zaman ekmek fiyatları düşecek dışarıdan ihracat zorunluluğumuz kalkacak. Bugün sanayiye nasıl gereken destek verildi ve ülke olarak ihracat rakamlarımız arttıysa çiftçiye verilen destekle üretim aynı şekilde artacaktır.

Ülke olarak ihtiyacımız olan birçok tarım ürünü ithal ediliyor. İthalat kısıtlanıp destekler çiftçiye aktarılsa çiftçimizin üretimini artıracaktır. Gerekli desteğin verilmesi gerekiyor çiftçimizi her şeyi en iyi şekilde yapacak donanım ve bilgiye sahip yeter ki gerekle desteği görsün.”