Elektrik çarpıyor, doğalgaz yakıyor

Elektrik çarpıyor, doğalgaz yakıyor
Elektrik ve doğalgaza peş peşe gelen zamlar vatandaşı, esnafı, çiftçiyi ve sanayiciyi bezdirdi. Zamların altında ezilen vatandaşlar, cebindeki üç kuruşu nereye harcayacağını da şaşırdı. Enerjiye art arda gelen zamlar piyasayı...

Elektrik ve doğalgaza peş peşe gelen zamlar vatandaşı, esnafı, çiftçiyi ve sanayiciyi bezdirdi. Zamların altında ezilen vatandaşlar, cebindeki üç kuruşu nereye harcayacağını da şaşırdı. Enerjiye art arda gelen zamlar piyasayı ve üretimi de doğrudan etkilerken, bu durum her ürüne zam olarak yansıyor. Esnaflar ve iş dünyası, “Bu şekilde çalışmak ve üretmek artık çok zor” derken, vatandaş ise “Enflasyon tek haneye düştü diye dalga geçip bir taraftan da zamma boğuyorlar. Biz, bunu hak ettik.” dedi.

Vatandaş, zam yağmuruna tutulmaya devam ediliyor. Yeni ekonomik programın açıklanmasının ardından konut, sanayi ve ticarethanelerin elektrik fiyatlarının yüzde 14,90 zamlandığı duyuruldu.

Zam haberi, herkeste şok etkisi yarattı. Toptan elektrikte ise fiyat yüzde yetmiş artışla 35 kuruşa çıktı. Enflasyon rakamları yüzde 15 olarak açıklansa da hem vatandaşın hem de sanayicinin en önemli gideri olan enerji zamları bir yılda yüzde 60 oldu. Geçtiğimiz Haziran ayında yüzde 15 zamlanan elektriğe yeni bir zam daha geldi. EPDK, önceki gün yaptığı toplantıda 1 Ekim itibarıyla elektrik fiyatının konut, sanayi ve ticarethanelerde yüzde 14,9 artırılmasına karar verdi. Son yapılan zamla birlikte son bir yılda elektriğe toplamda yüzde 50’nin üstüne çıkan zammın, 2018 Ocak ayından itibaren ise yüzde 62’yi bulması dikkat çekti. Doğalgaza ise 1 yılda yüzde 52 zam geldi. Gelen bu zamlar, vatandaş, çiftçi ve sanayici nezdinde tepkiye neden oldu. Sanayiciler ve çiftçiler, “Bu şartlarda üretmek çok zor, yükümüz sürekli artıyor” derken, vatandaş da faturasının yüksek gelecek olmasına isyan ediyor. Vatandaş, “Kazandığımız sadece faturalara gidiyor” dedi.

Zam çiftçileri isyan ettirdi!

Sarayönü Ziraat Odası Başkanı Engin Çelik, enerjiye gelen zamların tarımsal üretime balta vurduğunu söyledi. Bıkkınlıktan dolayı gelen zamları gayet normal karşıladıklarını aktaran Başkan Çelik, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bıktık, usandık. Çiftçi isyanda. Bu iş, ekmek meselesidir. Yağmur, çamur, kar demeden üretim yapacaksın, karşılığını alamayacaksın. Çiftçinin tüm emekleri boşa gidiyor. Bu şartlarda tarımsal üretim yapmak çok zor. Girdi maliyetimiz çok yükseldi. Elde ettiğimiz ürün de artık ekonomik olarak bize katkı sağlamıyor. Girdi maliyeti açıkçası bizi perişan etti. Çiftçi ölürse, ayağa kaldırmak imkânsız olur.

İş dünyası yanlış olduğunu söyledi

Elektrik zammına iş dünyasından da tepkiler geldi. Hükümetin enflasyon ile mücadele kapsamına yakışmayan işlere imza attığını dile getirildi. İş adamları yaptıkları açıklamada “Doğalgaz ve elektrik gibi mecburi tüketimlere art arda zam yapılması uygun değildir. Elektriğe zam demek, bütün ürünlere zam demektir. Elektrik fiyatının artması, üreticinin maliyetinin artması demektir. Bu da birçok ürüne zammı beraberinde getirecektir. Milletin canını, cebini yakan bu zamlardan derhal vazgeçilmelidir. Bu zamlar bizim umudumuzu yıkmaktadır.” şeklinde görüş bildirdi.

Ak partililer bile rahatsız oldu!

Ayrıca AK Parti'ye gönül vermiş iş dünyasından isimler bile zamların iyice can sıktığını söyledi. İş dünyasının içinden bulunduğu süreçten sadece girdi maliyetlerinin düşürülmesiyle çıkabileceğini söyleyen AK Partili sanayiciler, “Böyle bir sistem yok. Sürekli enerjiye zam geliyor. Biz, yükümüz azalsın derken, omuzlarımıza ekstra yük yükleniyor. AK Partiliyiz ama hükümetin bu kararını da doğru bulmuyoruz. Bu gidişat doğru bir gidişat değil.” şeklinde konuştu.

Vatandaş “hak ettik” dedi

Zamlar çeşitli sektör kollarını olumsuz etkilediği gibi vatandaşa da ekstra bir yük getirdi. Vatandaş, yüksek fatura ödemekten yaşadığı rahatsızlığı dile getirdi. Her fırsatta asgari ücretin 2 bin lira olduğunu, gelirin yaklaşık 4'te birinin ise faturalara verildiğini hatırlatan vatandaş, “Önümüz kış. Doğalgazları yakmadık. Bizim için asıl çile, kış aylarında başlayacak. Kullandığımız enerji aynı, her ay zamlardan dolayı daha fazla para ödemek zorunda kalıyoruz. Bu insanlara yazık, günah. Ama gerçekten de biz bunları hak ettik.” dedi.