Er Rakib

En güzel isimler anlamına gelen Esmaül Hüsna'nın 99 ismi bulunmaktadır. Her bir ismin manası ve fazileti farklıdır. Bu isimlerden birisi de Er-Rakîb ismidir.
Er-Rakib Esmaül Hüsnada yer alan diğer isimler gibi Arapça kökenlidir ve Rekabet fiilinden türetilmiştir. Rekabet sözcüğü denetlemek, kontrol altında tutmak ve gözetmek manasına gelir. Rakip da yarattığı her şeyi gözetip koruyan, onları kontrol eden anlamındadır
Bugün de, araştırdığımız bu ismin anlamını ve faziletlerini sizlerle paylaşacağız
Her varlığı ve her olayı hemen görüp, gözeten anlamına gelen Er-Rakîb isminin anlamı birçok farklı şekillerde açıklanmıştır.
- Gözetleyip kontrol eden.
- Kendisinden hiçbir şey gizlenmeyen ve bakıp gören.
- Bütün varlıklar için gözcü ve bütün işleri murakabesi altında bulunan.
- Bir şeyi koruyan ve devamlı kontrol eden anlamlarına gelmektedir.
Cenab-ı hak buyuruyor:
"Allah her şeyi gözetler" (Ahzab, 52)
"Şüphesiz Allah sizin üzerinizde gözetleyicidir." (Nisa, 1)
"Ben onlara, ancak bana emrettiğini söyledim: Benim de Rabbim, sizin de Rabbiniz olan Allah'a kulluk edin, dedim. İçlerinde bulunduğum müddetçe onlar üzerine kontrolcü idim. Beni vefat ettirince artık onlar üzerine gözetleyici yalnız sen oldun. Sen her şeyi hakkıyle görensin. " (Maide, 117)
Rakib ismi, Kur'an-ı Kerim'in 3 yerinde geçmektedir.
Rakib, koruyup gözetleyendir. Öyleki hiçbir şey O'ndan kaybolmaz. Gizlilikleri ve sırları bilen, görendir. Hiçbir söz ve gizli konuşma O'na gizli değildir. Allah, unutmasının mümkün olmadığı mutlak ilmiyle bütün varlıkları gözetleyip denetleyendir.
Murakebe etmek fiili de aynı kökten türemiştir ve denetlemek anlamında kullanılır. Kendisine uyku ve yorgunluk hali gelmeyen yüce yaratıcı, evrendeki her şeyi an be an denetler. Onun bilgisi ve haberi olmadan hiçbir şey gerçekleşmez.
Cumamız mübarek olsun
Allaha emanet olunuz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ahmet TURAN Arşivi