Gazze'de tehlike çanları çalıyor! Toplu ölümler başlayabilir

Gazze'de tehlike çanları çalıyor! Toplu ölümler başlayabilir
İsrail’in saldırısı altındaki Gazze’de 300 bin Filistinli sivilin gıda kıtlığına yakın olduğu, Temmuz ortasına kadar Gazze'de 1.1 milyon insanın "aşırı gıda eksikliği" nedeniyle açlık, ölüm, yoksulluk ve akut yetersiz beslenme gibi krizlerle boğuşmak durumunda kalacağı bildirildi

Gazze’de halkı tehdit eden gıda kıtlığı giderek büyüyor. Uzmanlar krizin son haftalarda daha da derinleştiğini belirterek, toplu ölümlerin yaşanabileceği konusunda uyardı.

Yıllardır gıda güvenliği krizlerini sınıflandıran küresel otoritenin yeni raporuna göre, kuzey Gazze Şeridi'nin bu ay içinde kıtlıkla karşı karşıya kalacağı ve nüfusun yarısının ölümcül düzeyde açlık çekeceği öngörülüyor.

Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması (IPC) tarafından yayınlanan yeni rapor, Mayıs ayı sonuna kadar bu ağır koşulların oluşacağı kuzey Gazze'deki 300 bin Filistinli sivil için kıtlığın 'yakın' olduğunu gösteriyor. Temmuz ortasına kadar ise Gazze'de 1.1 milyon kadar insan "aşırı gıda eksikliği" kaynaklı açlık, ölüm, yoksulluk ve akut yetersiz beslenme gibi krizlerle boğuşmak durumunda kalacak.

Bu, aşırı gıda eksikliği kaynaklı açlık, ölüm, yoksulluk ve akut yetersiz beslenme gibi krizlerle başa çıkmak zorunda kalacak insanların sayısı anlamına geliyor.

IPC, 2004 yılında BM kuruluşları ve uluslararası yardım grupları tarafından kurulmuş ve bugüne kadar sadece iki kez kıtlık sınıflandırması yapmıştı: 2011 yılında Somali'nin bazı bölgelerinde ve 2017 yılında Güney Sudan'ın bazı bölgelerinde.

Ancak, Gazze'deki durum farklı. Kritik tehdit altındaki kuzey bölgesinin sakinleri, nüfusun yüzde 13'ünden fazlasını oluşturarak, bu krizin boyutunu daha da vurgulamakta.

Kaynak:HABER MERKEZİ