HAKSIZLIĞA SUÇ DUYURUSU

Gıda fiyatlarının fahiş artışı ile ilgili kamuoyu oluşturmak için gösterdiğimiz çabalar sonuç vermeye başladı.

Sadece biz değil, duyarlı tüm gazete ve TV’ler de konuyla ilgili yapılan haberler sonucu Ticaret Bakanlığı görevlileri marketlerde fiyat kontrolleri yapmaya başladılar.

Sonucu merak ediyoruz.

Ama başlangıçta olsa, gösterilen çabaya çok teşekkür ediyoruz.

Aslında bu insafsızlara hadleri bildirilmeli.

Fırsatı ganimete çevirmenin bedeli ödettirilmeli.

Artık birçok üründe yaşanan fiyat artışları vatandaşın sabrını zorluyor. Gıdadan sanayi hammaddelerine kadar neredeyse her üründe yüzde 100’e varan fiyat artışları oldu. Gıdada; ayçiçek yağı, süt ürünleri ve sebze-meyveye, sanayi tarafında ise alüminyum, çelik, plastik ve porselen hammaddelerinde yaşanan zamlar dikkat çekerken, halkımız mutfak alışverişleri için artık daha yüksek ücretler ödemek zorunda bırakıldılar.

Fiyatların düşmesi ile ilgili özellikle üretim konusunda çok kapsamlı plan hayata geçirilmeli çağrısı yapan uzmanların önerilerinden bazıları şöyle.

Süt ve et fiyatlarını direkt olarak etkileyen yemde, dışa bağımlılık azaltılmalı.

Temel gıda maddelerinde KDV oranları gözden geçirilmeli gerekirse düşürülmeli.

Spekülatif hareketlere karşı denetimler arttırılmalı, haksız rekabetin önüne geçilmeli. Çiftçi desteklenmeli, daha çok üretime teşvik edilmeli.

Öneriler ne zaman uygulanır bilinmez, ancak haksız fiyat artışına karşı Konya’dan bir çağrı daha yapıldı.

Konya Pancar ve Tarım Ürünleri Üreticileri Derneği (KONPADER) Başkanı Ahmet Bestil, gübrenin dolar düşerken de çıkarken de yükselmesine anlam veremediğini ifade ederek haksız fiyat atışı yapanlara suç duyurusunda bulundu.

Gübre ile birlikte un fiyatlarının da aşırı yükseldiğine dikkat çeken Ahmet Bestil başkanın açıklaması aynen şöyle.

Bu paylaşımı ihbar kabul edin. Hem çiftçi soyuluyor hem de ekmek tüketen vatandaşlarımız soyuluyor

Gübre dolar düşerken de zamlanıyor, dolar çıkarken de zamlanıyor. Dolar 8.5 Tl iken üre gübresinin tonu 2 bin 400 Tl idi.  O zaman niye gübre pahalı dediğimizde gübre dolara bağlı olduğu için yükseldi diyorlardı.

Şimdi dolar 7 bin 400 Tl. Üre gübresinin tonu 3 bin tl oldu. Bu işe şaştık kaldık. Çiftçi arkadaşlarıma sesleniyorum ortada ekinde yok zaten kuraklıktan dolayı tohumun yarısı çıktı, yarısı bozuldu.

Satacağınız buğday ödeyeceğiniz gübre parasını karşılamaz. Gübreleri almayın ellerinde patlasın.

TMO Genel Müdürümüze sesleniyorum. Buğday yerine un ithali yapın. Un fiyatları şeker fiyatını yakaladı. Bunlardan dolayı bu paylaşımı ihbar kabul edin ricasında bulunuyorum.

Vatandaş olarak bizde biraz duyarlılığımızı artıralım.

Çılgın gibi alış veriş yapma alışkanlığını biraz esnetelim.

Belki faydası olur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ahmet TURAN Arşivi