Hayvan pazarları Şap hastalığı nedeniyle kapatıldı!

Türkiye’de çeşitli illerdeki hayvanlarda SAT-2 tipi şap virüsü tespit edildi. Yaklaşık 2 aydır görülen şap virüsü nedeniyle Tarım ve Orman Bakanlığı harekete geçerek çeşitli tedbirler aldı. Alınan tedbirler istikametinde ithalat, ihracat ve kesim maksatlı sevkler dışındaki tüm hayvan hareketleri yasaklandı.
Ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından çiftçilere gönderilen mesajda ise aşı çalışmalarına başlandığı belirtilerek tespit edilen virüs SAT-2 olup, aşı çalışmalarına özel sektör ve devlet eliyle başlanmış olup üretimi tamamlandığında sahaya verileceği vurgulandı.
Konu ile ilgili olarak sosyal medya hesabı üzerinden paylaşımda bulunan Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut, “Ülkemizin çeşitli illerinde görülen şap hastalığından dolayı bütün il ve ilçelerdeki hayvan pazarları ikinci bir emre kadar kapatılmış ve iller arasındaki hayvan naklide yasaklanmıştır. Üreticilerin Tarım Bakanlığımızın almış olduğu bu karara uymalarını dilerim” ifadelerini kullandı.
ŞAP HASTALIĞI NASIL BİR HASTALIKTIR?
Evcil veya yabani tüm çift tırnaklı hayvanlarda görülebilen, kronik durumlarda zayıf ve yavru hayvanlarda ölüme sebebiyet veren, genellikle et, süt ve iş gücü kaybına sebep olan viral bir hastalıktır. Türkiye Tarım ve Orman Bakanlığınca ihbarı mecburi hastalıklar arasında yer almaktadır.
ŞAP HASTALIĞI NASIL ANLAŞILIR?
ŞAP HASTALIĞININ TEDAVİSİ NEDİR?
Şap hastalığının etkenine direkt tedavi uygulanmıyor ancak yan etkilerden dolayı oluşan enfeksiyonların tedavisi gerçekleştiriliyor. Ölüm oranı düşük olan şap hastalığında, ağızdaki yaralar için karbonatlı, sodalı su ve sirkeyle ağız içi yıkanıyor. Ayaklara dezenfektan uygulanıyor.