Hububatta rekolte düşebilir

Hububatta rekolte düşebilir
Türkiye’de Kasım ayında sıcaklık rekorunun kırıldığı açıklandı. Tahıl ambarı olan Konya ovası bu durumdan olumsuz etkilendi.  Sarayönü Meslek yüksek Okulu eski müdürü ve Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı...

Türkiye’de Kasım ayında sıcaklık rekorunun kırıldığı açıklandı. Tahıl ambarı olan Konya ovası bu durumdan olumsuz etkilendi.  Sarayönü Meslek yüksek Okulu eski müdürü ve Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Süleyman Soylu “Şuan ovanın %80'i kupkuru. Tohum çıkışlarının düzgün olmaması rekolteyi de olumsuz etkileyecek” dedi

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün (MGM) yayınladığı raporda, Türkiye’de kasım ayında sıcaklık rekorunun kırıldığı açıklandı.

Konya Ovasına istenilen seviyede yağışın düşmemesi tahıl ambarı Konya’da çiftçileri endişeye düşürdü. Kasım ayının sonlarına yaklaşmamıza rağmen yağışların seyrinde gitmemesi çiftçileri korkutuyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Süleyman Soylu, ekilen tohumun kuru kuru beklemesinin ardından çimlenmeye başladığı an, kurak periyodun devam etmesi halinde bozulmasına neden olacağını belirtti.

Soylu, “Ülkemizin yıllık 20 milyon ton buğday ihtiyacı var. Bunun da önemli bir kısmını İç Anadolu Bölgesi karşılıyor. Çıkışların düzgün olmaması rekolteyi de olumsuz etkileyecek. Dolayısı ile de verim ve rekoltede düşüşler meydana gelecek. Çünkü verimin en önemli anahtarı sağlıklı çıkıştır.

Sulu tarım yapan çiftçilerimiz biraz şanslı ama enerji maliyetleri çok fazla artış gösterdi. Çiftçi artık buğdayı kolay kolay sulamak istemiyor. Sulama imkanı bulan çiftçi sayısı zaten yüzde 20-25 civarında. Çiftçilerimizin yüzde 80’i şuan yağış bekliyor. Ovalarımızın şuan yeşil gözükmemesi ister istemez insanlarımızı endişelendirmeye başladı” şeklinde konuştu.

“TEMKİNLİ OLMAKTA FAYDA VAR”

Özellikle İklim şartlarının değişiklik göstermesinin tarımsal üretimi olumsuz etkilediğini vurgulayan Başkan Soylu ifadelerine şu şekilde yer verdi; “İklimin değişiklik gösterdiği bir zamanda yaşıyoruz. Toplam yağış miktarı değişmedi ama dağılım çok dengesizleşti. Mesela; sonbahar mevsimi tamamen kurak geçiyor, bitkinin ihtiyacı olmayan bir dönemde yağış düşüyor. Tarımsal açıdan yağışların fazlalığından ziyade yağışların dengesiz dönem seyretmesi olumsuz etkiliyor. Bundan dolayı da biraz temkinli olmakta fayda var”