İklim kaymaları kuraklığın şiddetini arttırıyor

İklim kaymaları kuraklığın şiddetini arttırıyor
Sarayönü Ziraat Odası Başkanı Engin Çelik, iklim kayması sebebiyle son yıllarda yağmurun da geç yağdığını belirterek, Kasım ayında beklenen yağışın olmadığını Aralık'ta da düzgün bir yağış görülmemesi durumunda...

Sarayönü Ziraat Odası Başkanı Engin Çelik, iklim kayması sebebiyle son yıllarda yağmurun da geç yağdığını belirterek, Kasım ayında beklenen yağışın olmadığını Aralık'ta da düzgün bir yağış görülmemesi durumunda çiftçi için kuraklık konusunda büyük endişe taşıdıklarını söyledi.

Çelik, iklim kayması sebebiyle son yıllarda Nisan ayında beklenilen yağmurun Mayıs-Haziran ayında yağdığını belirterek, Ekim ve Kasım aylarında beklenen yağışın olmaması Aralık'ta da 10 gün yağış görülmemesi nedeniyle kıraç alanlarda tarım yapan çiftçilerin ekinlerine can suyu verememekten dolayı büyük endişe yaşadığını söyledi.

Sarayönü’nün büyük kısmında kıraç tarımı yapıldığını kaydeden Çelik, "Bu kıraç alanlarımızda maalesef yağışa dayalı bir ekimle uğraşıyoruz. Bu noktada suyun önemi oldukça fazla. Çünkü birim alandan elde ettiğimiz verimi uygun yağışları almamız halinde 3-4 katına çıkarabiliyoruz. Dolayısıyla buradan baktığımız zaman sulu alanlardaki ekimlerimizi çok önceden tamamlamıştık. Oralarda üreticilerimiz birer su hatta bazı bölgelerde iki su vererek çıkışları ve çimlenmeyi sağladılar. Ancak kıraç alanlara baktığımız zaman ekimlerimizi yeni tamamlayabildik. Burada da Kasım ayı içerisinde almış olduğumuz 18 milimetrelik bir noktada can suyu oldu görünüyor. Fakat genel seyirde baktığımız zaman 2019 yılının son döneminde aldığımız yağış miktarı yazdan Kasım ayına kadar 82 milimetre civarındaydı. Bugüne geldiğimizde ise Kasım ayına kadar aldığımız yağış miktarı 30 milimetre seviyesinde." dedi.

Kasım ayında alınan 18 milimetrelik yağışın bir ivme kazandırmış olsa da daha sonraki yağışların önemli olduğunu belirten Çelik, "Eğer Aralık ayı içerisinde düzgün bir yağış alamadığımız takdirde üreticilerimiz ve üretim adına ciddi endişeler taşımaktayız. Dolayısıyla su ile yağış; Üretim, çiftçiler ve gerekli verimi alabilmek için tarımda fazlasıyla önemli bir konu. Umarız ki Aralık ayında istenilen yağışlar alınır, kıraç alanlarda da istenilen verim kalitesini en azından başlangıç olarak ilk adımı ekilişlerde atmış oluruz." ifadelerini kullandı.

Etiketler :