Kaybolmaya yüz tutmuş 2 bin yıllık taş yazıtın sırrı

Kaybolmaya yüz tutmuş 2 bin yıllık taş yazıtın sırrı
Sarayönü’nde geçmişi Roma dönemine uzanan antik kenti Ladik'te, oto yıkama olarak kullanılan parkta kaybolmaya yüz tutmuş taş yazıtlardan birinin, metrik sistemin temeli gösterilen ölçüm taşı olduğu bildirildi.Tarihi Roma...

Sarayönü’nde geçmişi Roma dönemine uzanan antik kenti Ladik'te, oto yıkama olarak kullanılan parkta kaybolmaya yüz tutmuş taş yazıtlardan birinin, metrik sistemin temeli gösterilen ölçüm taşı olduğu bildirildi.

Tarihi Roma dönemine uzanan, yazıtlı taşları, gymnasium ve onlarca kültürel varlığı içinde barındıran Laodikya Antik Kenti'nin bulunduğu Sarayönü ilçesinin Ladik Mahallesi, sokaklarında sıklıkla görülen sütunları ve kaideleriyle açık hava müzesini andırıyor.

Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Bahar, bölgede 25 yıldır çalışma yürüttüğünü söyledi.

Ladik'te, Hitit döneminde de yerleşimin izlerine rastlandığını anlatan Bahar, "İskender'in ölümünden sonra Anadolu'da hakimiyet kuran Seleukos, Ladik önemli bir yol kavşağı olduğu için burayı koloni şehir olarak kurar. O döneme ait kitabe gördük. Milattan önce 300'lü yıllardan itibaren Ladik, önemli bir kent olmaya başlar. Roma İmparatoru Claudius, milattan sonra 54 yılında Ladik'i koloni haline getirdi. Romanın tarihi yolları buradan geçer." diye konuştu.

Park 2 bin yıllık tarihin özetini barındırıyor

Bahar, mahallenin antik geçmişine bağlı çok sayıda taş yazıtın görüldüğüne işaret ederek, "Burada valilik kitabesi de yer alıyor. Mezar kitabeleri ve Konya kilisesiyle ilgili taş yazıtlar da var. Aslan başlıklı yağmur çörtenleri dikkati çekiyor. Adeta 2 bin yıl önceki Ladik şehrinin özetini park içinde görüyoruz." ifadesini kullandı.

Mahalle içerisindeki yazıtların kaybolmaması için yıllar önce Ladik Kültür Parkı'na toplandığını aktaran Bahar, şunları kaydetti:

"Bir kısmı da Kurşunlu Mahallesi'nde, faaliyeti yıllar önce sonlanan Etibank Tesisleri'ne götürülmüştü. Oradakilerin de bakıma ihtiyacı var. Burada dikkati çekenlerden biri, metrik sistem taşı. Roma döneminde, Ladik'te kapalı çarşı girişinde yer alıyor. Gelen tüccar veya müşteri ne kadar ahşap, kumaş alacaksa bu taşla ölçüyor. Yazıtta farklı uzunlukta üç doğrusal ölçü standartı görülüyor. Her biri ayrı bir ölçüm sistemi gibi 24, 28 ve 32 santimetre uzunluğunda. Benzerlerini görmek mümkün ama sayısı onu geçmez. Bu taşın Ladik'te bulunmuş olması da ülkemizin ve bölgenin antik ticaret tarihi için çok önemli. Haritadaki ölçek gibi bu da Ladik ticaret hayatının sabit bir ölçeği olarak karşımızda duruyor."