KIT İMKANLARIN BAŞARISI

Hz. Mevlana’nın 745. Vuslat Yıldönümü Anma Etkinlikleri Şeb-i Arus töreni ile sona erdi.  Törenler için şehrimize gelen Mevlana dostlarını ağırlamak bize her zaman gurur ve mutluluk veriyor.

Hz. Mevlana’yı Anma Etkinliklerinde önceki yıllarda “Birlik Vakti”, “Kardeşlik Vakti” temaları işlenmişti. Bu yılki törenler ise O’nun eserlerinde özellikle bir yer tutan “Selam” sözcüğünün anlamına uygun olarak “Selam Vakti” ana başlığı altında oluşturulan etkinliklerle kutlandı.

Törenlerin yoğun ilgi gördüğü söylenemez.

Sadece dışarıdan değil, içeriden de törenlerin izlenmesi için katkı sağlayacak projeler görmek çok mümkün değil.

Konya merkezli çalışmalar da kaynak sıkıntısı çekilir.

Büyükşehir ve merkez ilçe belediyelerinin desteği olmasa her halde gelen dostların gidişlerinde iyi cümleler duyulmaz.

Tanıtım ve davet için gerekli kaynak konusunda Kültür Bakanlığı’nın çok ciddi çalışma yapması vakti gelmiştir.

En basit eleştiri yapacak olursak bu hafta için yurt içinden ve dışından özel seferler düzenlendiğini ben hiç duymadım.

Yurt içinden de uçak ve tren seferleri yapılabilir.

Örnek mi?

Uğur İbrahim Altay Selçuklu Belediye Başkanlığı döneminde “Ecdatla Buluşma” adı altında düzenlenen programla Konyalıları tren ve Uçak’la Bilecik ve Çanakkale’ye taşımıştır.

Öğrenciler, yaşlılar, bayanlar dahil binlerce Konyalı Söğüt, Bilecik ve Çanakkale’yi gezmiş tarihini hatırlamanın yanında o yörelere iç turizm açısından bir canlılık getirmiştir.

Mardin, Şanlı Urfa, Gaziantep, Van, Kars, Trabzon, Rize, Ordu, Samsun, Adana, Antalya, Mersin gibi Konya dışındaki tüm illerden sadece Mevlana için, Karatay ve İnce Minareleri Medreselerin tarihimizdeki yeri ve önemi için öğrenciler, yaşlılar, bayanlar dahil tüm vatandaşlarımızı Konya ya getirebilirler.

Bu da Kültür ve İçişleri Bakanlığının ortaklaşa çalışması ile organize edilebilir.

‘Selam Vakti’, ‘Birlik Vakti’, ‘Kardeşlik Vakti’ gibi kavramlar tarihi kişilerimizi ziyaret etmek, tarihi yerlerimizi gezmek, tarihi değerlerimizi yerinde görmekle bir anlam ifade eder.

Kıt imkanlara rağmen törenleri ve gelen misafirleri en iyi şekilde ağırlama başarısı gösteren Konya Valiliği, Büyükşehir ve merkez ilçe belediye başkanları ile görevli kardeşlerimize, Kültür Müdürlüğü personeline canı gönülden teşekkür ederim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ahmet TURAN Arşivi