Konut sahipleri sıkıntıya girdi

Konut sahipleri sıkıntıya girdi
Sarayönü'ne bağlı Ladik mahallesinde inşa edilen 2'nci etap TOKİ konutlarının kuraları 19 Nisan'da çekilecek. Cuma günü gerçekleştirilecek kura çekimi programında 799 konuk sahiplerini bulacak.Ladik Mahallesi 2. Etap TOKİ'ye...

Sarayönü'ne bağlı Ladik mahallesinde inşa edilen 2'nci etap TOKİ konutlarının kuraları 19 Nisan'da çekilecek. Cuma günü gerçekleştirilecek kura çekimi programında 799 konuk sahiplerini bulacak.

Ladik Mahallesi 2. Etap TOKİ'ye girip ev sahibi olmak isteyen bazı dar gelirli vatandaşlar, “Erken taksit ödemesi” haberi ile büyük şok yaşadı.

Normal şartlarda anahtar tesliminden sonra yapılacak olan ödemeler için “Ödemelerin kısa sürede başlayacağı” duyurusu tepkiye neden oldu. Sarayönü İlçesi Lâdik Mahallesi 2. Etap TOKİ konutlarının yapımı devam ederken, ev almaya hak kazanan vatandaşlar, TOKİ tarafından yayımlanan bir duyuru ile şok oldu. Yaklaşık 800 kişi, taksitlerin ödeme zamanının ev teslimiyle birlikte başlayacağı güvencesi ile bu etap projesi içinde yer aldı. Kendi maddi programlamasını bu minvalde hazırlayan ve ev almaya hak kazanan vatandaşlar, TOKİ'nin “3 veya 4 ay sonra da aylık taksitler başlayacak” duyurusu ile büyük bir çıkmaza girdi. Vatandaşlar, “Bu nasıl iş? Biz, böyle bir güvence ile bu işe girmedik. Kirada oturuyoruz bir de kısa süre içinde almaya hak kazandığımız evin ödemesini yapacağız. Hesaplarımızın hepsi alt üst oldu. Biz, kısa süre içinde bu ödemeleri nasıl yapacağız? Çok hazırlıksız yakalandık. Ev kiramız, faturalarımız, mutfak masraflarımız, okuyan çocuklarımız var. Hem oturduğumuz evin hem de alacağımız evin giderlerini ödediğimiz zaman bize ne kalacak. Vallahi çok zorlanacağız. Yetkililer, bu konuyu bir an önce gündeme almalıdır” dedi

TAKSİTLERİMİZİ DÜZENLİ ÖDEYEMEYİZ!

Lâdik Mahallesi 2. Etap TOKİ konutlarına, taksitlerin ödeme zamanının ev teslimiyle birlikte başlayacağı bilgisiyle başvurumu yaptığını ve ev almaya hak kazandığını söyleyen Mustafa Keleş isimli bir vatandaş, “Başvuru öncesi bilgi aldığımda; '4 bin veya 6 bin TL başvuru ücreti ödenecek, anahtar tesliminden kısa bir süre önce kura çekilecek ve sonra  yüzde 10, yüzde 15 veya yüzde 20 peşinat ödenerek sözleşme imzalanacak, 3 veya 4 ay sonra da aylık taksitler başlayacak' şeklinde bilgilendirme yapıldı. Bu bilgiye dayanarak ev sahibi olma hayaliyle ve kısıtlı imkânlarımızla başvurumuzu yaptık. Yapımı devam etmekte olan ilgili projenin 8 Nisan 2019 tarihinde, kura çekiliş tarihinin ise 19 Nisan 2019 olduğu duyurusu yapıldı. Planlanan teslim tarihi ise Mayıs 2020 olarak tarafımıza bildirildi. Kura çekilişinden sonra 1 ay içerisinde peşinat ödenip sözleşme imzalanarak, 4 ay sonra da taksit ödemeleri başlayacaktır. Yani TOKİ taksitleri evin tesliminden yaklaşık 1 yıl önce başlamış olacaktır. Aldığım maaş, ödediğim ev kirası ve diğer ödemelerim göz önünde bulundurulduğunda TOKİ taksitlerimi düzenli ödememiz mümkün gözükmüyor” dedi.

Çoğu vatandaşın bu karar ile maddi ve manevi ciddi sıkıntıya düşeceğine dikkat çeken Keleş, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: “Zaten gelir durumumuzun düşük olması başlı başına bir sorun. Oturduğumuz evin kira bedelinin üzerine bir de  TOKİ taksit ödemesi ilave olacak ve TOKİ’den ev almaya hak kazanan kişiler bu nedenle maddi açıdan büyük bir çıkmazın içine girecek.  Evlerin kura çekilişlerinin, evlerin teslim tarihine denk yapılması ve taksit ödemelerinin de evin anahtar teslimiyle birlikte başlanması bu mağduriyeti ortadan kaldıracak. Biz, zaten böyle olacak diye TOKİ'ye başvurduk ve hayal kurdu. TOKİ, eğer böyle bir yöntem izlerse ev alan birçok kişiyi de ekonomik açıdan rahatlatmış olur. Yaşanılan ekonomik kriz sürecinde birçok sektörde vatandaşlarını koruyan ve kollayan devletimizin bu konuda da vatandaşlarını mağdur etmeyeceğine inancımız tamdır. Aylık gelirimiz ve giderlerimiz belli. Çoğumuzun çocuğu var, okuyorlar onların masrafı var. Faturalarımız kabarık. Oturduğumuz evin kirasını zaten kendi evimize kavuşacağımız güne kadar ödeyeceğiz. TOKİ taksit tutarı ön ödeme tutarına göre 800 ile bin 200 TL arasında. Şuan oturduğumuz evlerin kirası da TOKİ aylık taksitleri ile aynı. Ev olup bitene kadar biz az bir gelirimiz ile ne yiyip ne içeceğiz. Konya siyasilerinin ve yetkililerinin sesimizi duymalarını istiyoruz.”