Ladik'te öğrencilere Çanakkale müzesi

Ladik'te öğrencilere Çanakkale müzesi
Sarayönü'ne bağlı Ladik mahallesinde bir hafta boyunca kurulan gezici Çanakkale müzesi, öğrencilere Çanakkale ruhunu yaşattı. Çanakkale Savaşı'nda verilen mücadeleyi ve kahramanlıkları yeni nesillere anlatmak için Türkiye'yi...

Sarayönü'ne bağlı Ladik mahallesinde bir hafta boyunca kurulan gezici Çanakkale müzesi, öğrencilere Çanakkale ruhunu yaşattı. Çanakkale Savaşı'nda verilen mücadeleyi ve kahramanlıkları yeni nesillere anlatmak için Türkiye'yi gezerek, bugüne değin gündeme gelmeyen ve bilinmeyen materyalleri ziyaretçilere sunan Çanakkale Gezici Müzesi Sarayönü Belediyesi'nin katkıları ile Ladik mahallesine getirilerek ziyarete açıldı.

Ladik mahallesi kültür sarayında bir hafta boyunca ziyaretçilerini ağırlayan müzeye öğrencilerin ilgisi yoğun oldu.

Çanakkale Gezici Müzeler Koordinatörü Cengiz Yürükaslan tarafından hafta boyunca öğrencilere ve vatandaşlara müze gezdirilerek bilgi verildi. Savaşta cephelerde sürünerek ilerlemek zorunda kalan Türk askerlerinin kıyafetlerindeki düğmelerin sıklıkla koptuğunu anlatan Yürükaslan, kahraman Türk askerinin kopan düğmeler yerine ince taşları delerek el yordamıyla düğme imal ettiğini söyledi. Yürükaslan; düşman uçakları tarafından havadan atılan ve yere düştüğünde sivri ucu havada kalan "zehirli yıldız" adı verilen silahın da, ayağına saplanan askeri savaştan bertaraf ettiğine değinerek paslı ve ucu zehirli olan demirin saplandığı bacağın kangrene dönüşmemesi için kesildiğini, bu ameliyat sırasında ise acıya katlanamayan askerin ağzına ısırması için keçe konulduğunu aktardı.