Lisanslı depoculuk çiftçiye kazandırıyor

Lisanslı depoculuk çiftçiye kazandırıyor
Tarımsal ürünlerin ekonomiye kazandırılarak en iyi şartlarda muhafaza edilmesini sağlayan lisanslı depoculuk sistemiyle çiftçiler ürününden daha çok kazanç elde ediyor.Arz fazlası yüzünden alım fiyatlarının düştüğü...

Tarımsal ürünlerin ekonomiye kazandırılarak en iyi şartlarda muhafaza edilmesini sağlayan lisanslı depoculuk sistemiyle çiftçiler ürününden daha çok kazanç elde ediyor.

Arz fazlası yüzünden alım fiyatlarının düştüğü hasat döneminde, ürün satma zorunluluğunu ortadan kaldıran sistem, sağlıklı ve güvenli depolama imkanının yanında avantajlarıyla çiftçinin yüzünü güldürüyor.

Devlet tarafından sağlanan stopaj, kira, analiz ve nakliye desteğiyle lisanslı depoculukta birçok masraftan muaf tutulan çiftçiler, bununla birlikte ürününü değerlendiğinde satarak, hasat dönemine göre daha fazla kar sağlıyor.

Lisanslı depoculuk aynı zamanda tarıma dayalı ticaret ve sanayi sektöründe, işletmelerin ihtiyaç duyduğu miktar, tür ve kalitedeki ürüne kolaylıkla ulaşılabilmesine iman tanıyor.

Lisanslı depoculuk sistemi, elektronik ürün senedi ile satış, vadeli işlem ve yatırım faaliyetlerinin yürütüldüğü Türkiye Ürün İhtisas Borsası’nın da (TÜRİB) alt yapısını oluşturuyor.

TÜRİB sayesinde çiftçiler, yerel alıcıların yanında, elektronik platformda Türkiye’nin dört bir yanındaki alıcılara ulaşıp ürününü daha geniş bir pazarda istediği fiyattan satabiliyor.

Konya Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Çevik, dünyanın gelişmiş ülkeleriyle birlikte Türkiye'de de lisanslı depo yatırımlarının yapıldığını ve devletin buna destek vererek katkı sağladığını söyledi.

"Depodaki ürün finansman sayılıyor"

Devletin tarımsal ticaretin en iyi şekilde yapılmasını desteklediğini belirten Çevik, "Bir yıl boyunca üretim yapan çiftçinin alın terini en iyi şekilde değerlendirerek satmasını istiyoruz. Bu da lisanslı depolar ve TÜRİB ile sağlanıyor." dedi.

Çevik, lisanslı depoya teslim edilen ürün karşılığında oluşturulan elektronik ürün senedinin üretici tarafından finansman olarak kullanılabildiğini ifade ederek şöyle konuştu:

"Üreticinin mazot, gübre, tohum alması lazım. Normalde malını satarsa bunu yapabilir ama bu sistemde satmasına gerek yok. Merkezi Kayıt Kuruluşu’nda saklanan ve takas edilebilen elektronik ürün senedi üzerinden devlet çiftçiye sübvanse kredi ve faizsiz nakit para verebiliyor."

"Ekonomiye katkısı büyük"

Lisanslı depoculuğun piyasadaki ürün arz ve talebini dengeleyen faydalı bir sistem olduğunu kaydeden Çevik, kayıt altına alınan tarımsal ürünlerin ekonomiye de katkı sunduğunu dile getirdi.

Çevik, "Çiftçi malını köyündeki deposuna koyduğunda ekonomiye katmış olmuyor. Lisanslı depoya gittiği zaman ise ürünü kayıt altına alınıyor. Birçok devlet desteğinden de faydalanıyor. Ayrıca elektronik ürün senediyle finansa ulaşma hakkı doğuyor. Piyasada arz fazlalığı olduğu zaman satmıyor. Fiyat yukarıya gittiği zaman piyasaya sürüyor. Bu şekilde daha çok kazanıyor. Her yönden çiftçinin menfaatine." diye konuştu.