Marangozlar hammadde tedarikinde sıkıntı yaşıyor

Marangozlar hammadde tedarikinde sıkıntı yaşıyor
Pandemi sürecinde mobilyaya talep artarken, üreticiler mobilyanın ana maddesi olan MDF'yi tedarik etmekte büyük sorun yaşıyor.Sektör son aylarda, özellikle mobilyanın ana hammaddesi olan MDF’nin tedarikinde büyük sorunlar yaşıyor....

Pandemi sürecinde mobilyaya talep artarken, üreticiler mobilyanın ana maddesi olan MDF'yi tedarik etmekte büyük sorun yaşıyor.

Sektör son aylarda, özellikle mobilyanın ana hammaddesi olan MDF’nin tedarikinde büyük sorunlar yaşıyor. Sektör temsilcileri, depolarda bekletilen MDF’lerin yüksek fiyatlarla satışa sunulduğunu belirterek, sorunun çözümünde devletin MDF ihracatına kota koyarak çözülebileceğini ifade ediyor.

“Sektörün durmasından korkuyoruz”

İlçenin mobilya sektöründeki temsilcilerinden Hasan Çay, afaki zamlarla karşı karşıya kaldıklarını belirterek şunları söyledi:

“Bir yıl öncesine kadar plakasını 195-200 liradan aldığımız MDF şu anda 340 lira. 12 MDF üreticisi iç piyasaya ürün vermiyor. MDF, ham MDF, sunta, sunta lam bulunmuyor ya da çok geç geliyor. Bunlar tamamen Türkiye’de üretilen ürünler ancak üreten firmaların ihracata fazla yönelmesi nedeniyle sıkıntı yaşanıyor. Daha çok ihracata odaklandıkları için iç pazara mal veremiyorlar. Böyle giderse bir iki ay içerisinde sektör tamamen durur.”

“Zamları yansıtmaya mecbur kaldık”

Mobilyacı Abdurrauf Ünal da fiyatların iki yılda 3-4 kat arttığına değinerek şunları söyledi: “Şu anda firmalar kapasitelerinin yüzde 30’unu karşılayabilecek hammadde bulabiliyorlar. Bu sıkıntılı süreç 6 aydır derinleşerek devam ediyor. Esnaf ve sanatkarlar bu süreci en az zararla atlatmanın hesaplarını yaparken, sermayesi kısıtlı, gücü zayıf olan bir çok firmanın da üretimlerini durdurmak zorunda kalacağını düşünüyorum.

Yaklaşık bir yıl içinde yüzde 115 ila 120 civarı zamla karşılaştık. Bizde bu durumu maalesef kendi müşterilerimize yansıttık. Zam gelmesine rağmen hammadde bulmakta güçlük çekiliyor. Pandemi döneminde hareketlenen piyasayı bu sıkıntılar devam ederse aynı şekilde yavaşlama sürecinin içine sokabilir bu durum.”