Münavebe yapmayan destek alamayacak

Münavebe yapmayan destek alamayacak
Münavebe uygulamadan arazisine üç yıl üst üste aynı ürünü eken çiftçi, desteklerden yararlanamayacak. Münavebeyle ilgili süreç 2018'de başlarken, Sarayönü Tarım ve Orman Müdürü Güngör Çiğdem çiftçiyi uyardı.Sarayönü...

Münavebe uygulamadan arazisine üç yıl üst üste aynı ürünü eken çiftçi, desteklerden yararlanamayacak. Münavebeyle ilgili süreç 2018'de başlarken, Sarayönü Tarım ve Orman Müdürü Güngör Çiğdem çiftçiyi uyardı.

Sarayönü Tarım ve Orman Müdürü Güngör Çiğdem, yaptığı açıklamada, 2020 yılına kadar münavebe yapmayan üreticinin desteklerden yararlandırılmayacağını belirtti.

Çiğdem, "Yayımlanan tebliğ ile birlikte bu süreç 2018 yılı itibariyle başladı. 2018 yılından itibaren arazisine 3 yıl üst üste aynı ürünü eken üretici destekten yararlanamayacak. Yani bu şu anlama geliyor, 2018, 2019 ve 2020 yılında arazisine aralıksız buğday eken üretici 2020 yılında primden yararlanamayacak." dedi.

Uymayana destek yok

Çiftçinin mağdur duruma düşmemesi için bir an önce münavebe şartını yerine getirmesi gerektiğini kaydeden Güngör Çiğdem, "Üreticilerimizin bu sene ellerindeki yerin yarısı kadar buğday, arpa veya yem bitkisi ekmelerini tavsiye ediyorum. Onun için şimdiden üreticilerimiz buğday, arpa veya baklagil ektikleri yerin yarısını değişik ürün ekmeye çalışsınlar. Yani bu işi kademeli yapalım. Buğday, yem bitkisi veya baklagil olarak ÇKS'ye bildirirlerse bu münavebe yerine geçiyor. Münavebe yapılmazsa 2020 yılında destek alamayacaklar” ifadelerini kullandı.