Okullar koronavirüs tedbirleriyle açılacak

Okullar koronavirüs tedbirleriyle açılacak
15 Şubat'tan itibaren başlayacak yüz yüze eğitim döneminde Sağlık Bakanlığı Bilimsel Danışma Kurulunca hazırlanan "Kovid-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi"nde yer alan tedbirler uygulanacak.Yarıyıl tatili sonrası okullar...

15 Şubat'tan itibaren başlayacak yüz yüze eğitim döneminde Sağlık Bakanlığı Bilimsel Danışma Kurulunca hazırlanan "Kovid-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi"nde yer alan tedbirler uygulanacak.

Yarıyıl tatili sonrası okullar yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele kapsamında başta "maske, fiziksel mesafe ve hijyen" olmak üzere belirlenen tedbirler doğrultusunda açılacak.

İki yaş üzeri öğrenciler maske takacak. Okullara salgın döneminde mümkünse ziyaretçi kabul edilmeyecek. İlk hafta öğrencilere Kovid-19'un bulaşma yolları, korunma önlemleri anlatılacak. Öğrencilerle 1 metreden yakın temas olanlar, yüz koruyucu da kullanacak.

Güvenlik görevlilerinin camlı kabinlerde bulunması sağlanacak. Teneffüsler sırayla yapılacak. Öğrenciler, yemeklerini kumanya şeklinde, sınıflarda aynı grup içinde yiyecek. Bilgisayar klavyeleri, telefon ve diğer cihaz yüzeyleri yüzde 70'lik alkolle silinecek.

"Sınıflarda en fazla 15 kişinin olması sağlanacak"

Eğitim faaliyetine başlamadan önce okul binasının genel temizliği su ve deterjanla yapılacak.

Okullarda temassız ateş ölçer, tek kullanımlık veya yıkanabilir bez maske, sıvı sabun, el antiseptiği veya en az yüzde 70 alkol içeren kolonya bulundurulacak. Kullanılmış maskeler için kapaklı çöp kutuları temin edilecek.

Okul girişleri ve binada uygun yerlere maskenin doğru kullanımını açıklayan posterler yerleştirilecek.

Okullardaki tüm kapalı alanlarda mümkünse 4 metrekareye bir kişi düşecek şekilde personel ve öğrenci planlaması yapılacak, içeriye alınması gereken kişi sayısı buna göre düzenlenecek.

Şartların uygun olması halinde sınıflarda en fazla 15 öğrencinin bulunması sağlanacak. Sınıf, çalışma salonları, yemekhane, kantin gibi toplu kullanım alanları, sosyal mesafenin korunması amacıyla kişiler arasında en az 1 metre olacak şekilde düzenlenecek.

Kovid-19 kapsamında alınacak önlemler okulun varsa internet adresinden yayımlanacak, eğitim ve öğretim başlamadan önce veliler e-Okul, e-Posta ve SMS aracılığıyla bilgilendirilecek.

Velilere "Bilgilendirme Formu ve Taahhütname" imzalatılacak

Okulların açılmasıyla velilere "Bilgilendirme Formu ve Taahhütname"si imzalatılacak.

Bir nüshası velilere verilecek bilgi formunda ateş, öksürük, burun akıntısı, solunum sıkıntısı, ishal şikayetlerinden herhangi birinin görüldüğü öğrenciler hakkında okul idaresine bilgi verilmesi istenecek, ayrıca öğrenci için doktor muayenesi önerilecek.

Aile içerisinde ateş, öksürük, burun akıntısı, solunum sıkıntısı gibi Kovid-19 belirtileri bulunan ya da hastalık tanısı konulan, temaslı kişi bulunması durumunda, idareye ivedilikle bilgi verilmesi ve öğrencilerin o tarihlerde okula gönderilmemesi sağlanacak.

Öğrencilerin okula bırakılması ve alınması sırasında personel ve veliler, sosyal mesafe kurallarına uyacak, maske takacak.

Öğrenciyi her gün aynı velinin bırakması ve alması istenecek. Mümkünse büyükanne/büyükbaba gibi 65 yaş üstü kişiler veya altta yatan hastalığı olanlar öğrencileri bırakıp alamayacak.

Okulun giriş ve çıkışlarına öğrencilerin el hijyenini sağlayabilmeleri için el antiseptiği konulacak.