Otomobil satışında 6 ay ve 6 bin km şartı yürürlükte

Otomobil satışında 6 ay ve 6 bin km şartı yürürlükte
Resmi Gazete'de 2. el otomobil satışında 6 ay ve 6 bin kilometre şartı yayımlanarak yürürlüğe girdi.Düzenleme 1 Temmuz 2023 tarihine kadar geçerli olacak. Ticaret Bakanlığı uygulamayı 6 ay uzatabilecek."Pazarlama...

Resmi Gazete'de 2. el otomobil satışında 6 ay ve 6 bin kilometre şartı yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Düzenleme 1 Temmuz 2023 tarihine kadar geçerli olacak. Ticaret Bakanlığı uygulamayı 6 ay uzatabilecek.

"Pazarlama ve satış kısıtlaması"

GEÇİCİ MADDE 2-(1) İkinci el kara taştı ticaretiyle iştigal edenler, otomobil ve arazi taşıtlarının pazarlanmasını veya satışını ilk tescil tarihinden itibaren altı ay ve altı bin kilometre geçmedikçe 1/7/2023 tarihinden önce doğrudan veya dolaylı olarak yapamaz. Bakanlık,bu tarihi altı aya kadar uzatmaya yetkilidir.

Düzenleme yargıya taşınıyor

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED), ikinci el araç satışlarına getirilen 6 ay ve 6 bin kilometre kısıtlamasının Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesiyle, dava açmaya hazırlanıyor. MASFED Genel Başkanı Aydın Erkoç, '70 bin motorlu araç satıcısının görmezden gelinerek, sektörün görüşleri alınmadan yapılan, mevcut sorunların çözümüne etki etmeyecek' bir düzenleme olarak tanımladıkları kısıtlamaya ilişkin Danıştay’a başvuracakları belirtti.

Düzenlemenin sektörün görüşü alınmadan yapıldığını dile getiren Erkoç, “Mevcut sıkıntılara günah keçisi olarak devlete vergisini ödeyen, yanında personel çalıştıran, ekmeğinin peşinde olan, yetki belgesine sahip motorlu araç satıcıları gösterilmeye çalışılıyor; bu hukuka da vicdana da sığmaz. Yaşanan sorunları, fiyatlardaki yükselişin nedenlerini hepimiz biliyoruz.’” ifadelerini kullandı.

 

'Satışın yüzde 80’i kayıt dışı'

Değişikliğin sistemi suiistimal edenleri içermediğine değinen Erkoç, " Türkiye’de yıllık yaklaşık olarak 750 bini sıfır, 8 milyon 250 bini ikinci el olmak üzere toplam 9 milyon araç satılıyor. Bugün ülke genelinde yapılan sıfır ve ikinci el araç satışlarının sadece 5’te 1’i bayi ve yetkili motorlu araç satıcıları tarafından gerçekleştiriliyor. Geri kalan beşte dörtlük kısmı ise kayıt dışı çalışan, bu işle alakası olmayan, fiyatların da yükselmesine neden olan bu kişilerce gerçekleştiriliyor" diye konuştu.